Vágólapra másolva!

Idénynyitó verseny előtt az öttusázók

Csütörtöktől vasárnapig rendezik az öttusázók hazai idénynyitóját, a hagyományos budapesti fedettpályás viadalt.

A program a férfi és a női váltó országos bajnoksággal kezdődik, amelyben a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is indulnak külföldi csapatok. A nevezések alapján tíz férfi és tizenegy női trió küzd majd a helyezésekért.

Pénteken a hagyományos verseny selejtezőjét rendezik a férfiak számára, szombaton a nők, vasárnap pedig a férfiak döntőjére kerül sor a HVB Bank-kupáért. Amint azt Pálvölgyi Miklós férfi szövetségi kapitány a négynapos megmérettetés keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a hét második felében jó lehetőség nyílik arra, hogy a versenyzők ráhangolódjanak a hosszú idényre.

Idén az elmúlt években megszokott négy helyett hat állomásból áll a Világkupa-sorozat - zárásként következik a döntő -, s a sportág képviselőire szokatlanul későn, még november második felében is komoly feladat vár, akkor lesz ugyanis Guatemalában az év fő versenye, a világbajnokság.

A mostani budapesti viadalt is érinti a Vk-sorozat, amennyiben a jövő heti mexikói verseny miatt néhány országból ezúttal elmaradtak a nevezések. Ezzel együtt a nőknél 35, a férfiak mezőnyében pedig 54 indulója lesz az egyéni viadalnak. A magyarok közül Balogh Gábor, Horváth Viktor és Marosi Ádám, valamint Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Szatmári Adrienn és Máthé Vivien utazik a jövő héten Mexikóba.

Azt követően Millfieldben, Berlinben, Moszkvában, Budapesten, Székesfehérváron, Kairóban, Rómában és Athénban lesznek Vk-versenyek. A Vk-viadalok válogatók lesznek a július 13. és 18. között Budakalászon sorra kerülő Európa-bajnokságra, illetve az őszi vb-re.

Az e heti négynapos versenyen a Budapesti Olimpiai Központ területén felállított kisebb sátorban rendezik a lövészetet, míg a mellette lévő nagyobb ideiglenes létesítményben kerül sor a futásra. Az úszás helyszíne a Nemzeti Sportcsarnok melletti uszoda lesz, a vívásnak a Honvéd Dózsa György úti terme ad otthont, lovaglást pedig a Nemzeti Lovardában rendezik. A program a váltó, illetve a két döntő napján 7.30-kor kezdődik.

Az idei Világkupa-műsor:
1. női és férfi Vk, március 2-5., Acapulco
2. női és férfi Vk, április 6-9., Millfield
3. férfi Vk, április 21-23., Berlin
3. női Vk, május 12-14., Moszkva
4. férfi Vk, május 12-14., Budapest
4. női Vk, június 2-4., Székesfehérvár
5. férfi és női Vk, szeptember 6-9., Kairó
6. férfi és női Vk, szeptember 28.-október 1., Róma
Vk-döntő október 13-14., Athén