Vágólapra másolva!
Újabb szenzációs győzelmet aratott Lékó Péter a linaresi szuperversenyen. Nagymesterünk a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában mért vereséget az azeri Tejmur Radzsabovra. Lékó mindkét szárnyon foglalkoztatta ellenfelét, minőségáldozattal jutott döntő támadáshoz a meggyengült sötét királyállás ellen. Csak döntetlenre futotta Veszelin Topalov erejéből a francia Etienne Bacrot ellen. A bolgár világbajnok esélyes állásban nem talált jó tervet. Könnyen nyert Peter Szvidler, a spanyol Francisco Vallejo Pons extravagáns játéka nem vált be. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk értékes skalpot szerzett, a Világkupa-győztes örmény Levon Aronyian  gyalogot vesztett, a torna doyenje ezúttal nem hibázott. A viadal harmadik fordulójában a két éllovas Szvidler-Lékó szereposztásban mérkőzik meg egymással.

Kár, hogy a mexikói Moreliában nem szavaztatják meg a sakkrajongókat a forduló legjobb játszmájáról. Lékó Péter már másodszor nyert volna, Francisco Vallejo Pons elleni remek nyerése után ismét parádézott nagymesterünk. Lékó a szicíliai védelem Szvesnyikov változatának egyik legnagyobb specialistája, sötéttel oly sok szép győzelmet ért már el, de élt át nehéz perceket is.

Az azeri Tejmur Radzsabov két linaresi versenyen a francia védelemben már kikapott Pétertől, ezért inkább a szicíliai védelemre szavazott. Vesztére tette, nagymesterünk világossal is jól felkészült. A 9.Hd5-ös variban sokáig elméleti ösvényen haladtak, a 17...g6-os folytatásban Lékó maga is megkínlódott a tavalyi linaresi tornán Topalovval szemben. Ravasz lépéssorrendje meglepte az azeri sakkozót, aki nem szánta rá magát sötéten mozgó futójának cseréjére.

A meggyengített sötét királyállás ellen Péter akcióba indult, nem ijedt meg a nagyátlón fenyegető veszélyektől, hanem minőségáldozattal hatástalanította a futót. Öröm volt látni erőtől duzzadó játékát, a tetszetős befejezést, Radzsabov védhetetlen matt miatt kapitulált. A kettős nyerés után jöhet a folytatás, a harmadik fordulóban az orosz Peter Szvidler lesz az ellenfele, aki meglepő könnyedséggel győzött Francisco Vallejo Pons ellen. A spanyol nagymester extravagáns játéka aligha talál majd követőkre, minden szabályt megsértett, amit a sakkiskolában korábban megtanult.

Wijk aan Zee-ben a bolgár világbajnok Veszelin Topalov a harmadik játéknapon játszott a francia Etienne Bacrot ellen, s győzelemmel feledtette előző napi vereségét. Ezúttal nem jelentett Topalovnak gyógyírt a parti, sőt joggal bosszankodhatott a parti végén, fölényes állást remire rontott. Értékes győzelmet könyvelhetett el az ukrán olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk.

Az angol megnyitásban szép manőverekkel került előnybe, az örmény Levon Aronyian nem talált ellenszert, gyalogot vesztett, s Ivancsuk többet nem hibázott. A sakkrajongók örülhetnek a nyílt sisakos küzdelmeknek, a nyolc partiból hat dőlt el!

A 2. forduló eredményei:
Lékó Péter (2740) - Radzsabov (azeri, 2700) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 45)
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Aronyian (örmény, 2752) 1 - 0 (Angol megnyitás, 45)
Topalov (bolgár, 2801) - Bacrot (francia, 2717) döntetlen (Orosz huszárjáték, 54)
Vallejo Pons (spanyol, 2650) - Szvidler (orosz, 2765) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 40)

A verseny állása:
1-2. Lékó Péter és Peter Szvidler 2 pont
3. Vaszilij Ivancsuk 1,5
4-5. Etienne Bacrot és Levon Aronyian 1
6. Veszelin Topalov 0,5
7-8. Tejmur Radzsabov és Francisco Vallejo Pons 0

A verseny táblázata

1.

Vallejo Pons

2650

0

0

2.

Szvidler

2765

1

1

3.

Bacrot

Forrás: [origo]

2717

=

=

4.

Aronyian

2752

1

0

5.

Radzsabov

2700

0

0

6.

Ivancsuk

2729

=

1

7.

Topalov

2801

0

=

8.

Lékó Péter

2740

1

1


A 3. forduló párosítása: