Vágólapra másolva!
Mindössze 52 percig tartott a női egyes fináléja a melbourne-i Australian Openen, az esélyesebbnek tartott belga Justine Henin-Hardenne ugyanis 1:6, 0:2 után feladta a mérkőzést. A francia Amélie Mauresmo pályafutása első Grand Slam-győzelmét gyűjtötte be.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Melbourne-ben szinte egész nap szakadt az eső, így fedett pályán rendezték a női egyes döntőjét. A harmadik helyen kiemelt francia Amélie Mauresmo 1999 után másodszor mérkőzhetett a serlegért a Rod Laver Arenaban, de most sem ő volt a favorit. A belga Justine Henin-Hardenne 23 meccset nyert sorozatban, Ausztráliában tavaly sérülés miatt nem indult. Egy nappal a finálé előtt Henin-Hardenne úgy nyilatkozott, hogy két éve nem érezte magát annyira egészségesnek, fizikálisan fitnek, mint most. A főszereplők, a szakemberek és a szurkolók is nagy csatát vártak, hiszen a női tenisz két legszebb, leglátványosabb, legférfiasabb fonákjának párbaja felejthetetlen labdameneteket, megoldásokat ígért.

Amikor Mauresmo 25 perc elteltével 5:0-ra vezetett, a többség már a döntő szettre gondolt, hiszen hihetetlennek tűnt, hogy az elnyűhetetlen, mentálisan erősebb, közismerten nagy harcos Henin ne fordítson, ne játsszon jobban... Nem jöttek az első adogatásai és az alapvonalról sem ütött olyan biztosan, agresszívan, mint szokott. A francia ugyanakkor koncentráltan, okosan, pontosan teniszezett.

A játék képe azonban a második játszmában sem változott. A belga a folytatás előtt kiment az öltözőbe, majd egy maratoni labdamenet (33-szor érte az ütőket a labda) után, 0:2-nél a pályára hivatta az orvost és konzultált vele, de hivatalos ápolási szünetet nem kért. A szemében inkább fájdalom, szomorúság látszott, mintsem elszántság. "Ennyire bizarr női döntőt még életemben nem láttam" - mondta az egykori világelső, Tracy Austin (a helyi hetes csatorna kommentátoraként), mikor Henin-Hardenne hirtelen a hálóhoz sétált és jelezte, nincs tovább, ő befejezte. A közönség döbbent csendben figyelte az eseményeket, nem tudta, sajnálkozzon, vagy ünnepeljen. Aztán, a szintén meglepett Mauresmo visszatért a pályára és mosolyogva a négy égtáj felé fordult, s megköszönte a biztatást.

Forrás: MTI

Mauresmónak a döntőben volt a legkönnyebb dolga

"Nagyon sajnálom, hogy csak eddig bírtam, de nagyon betegnek érzem magam" - kért elnézést a szurkolóktól az eredményhirdetéskor a vesztes. Arra azonban ekkor még nem kaptunk választ, hogy pontosan mi is a baj.

"Volt időm felkészülni erre a beszédre, mert elég régen álltam itt, de most mégse tudom, mit mondjak. Először is remélem, hogy Justine mihamarabb jobban lesz. Az elmúlt hét évben mindig hittem magamban és azok is hittek bennem, akik velem maradtak. Lehet, hogy most találtunk rá a nyerő útra és már le sem térünk róla" - mondta mosolyogva a bajnok, miután átvette a serleget és az 1,22 millió dolláros csekket.

A jegyért 159 dollárt (25 ezer forint) fizető nézők nem lehettek igazán elégedettek, nem ilyen drámára készültek. A jó tenisz iránti igényüket kielégíthette a férfi páros finálé: parádés mérkőzésen, káprázatos labdamenetekben gazdag találkozón az első helyen kiemelt amerikai Bob Bryan, Mike Bryan testvérpáros nyert 4:6, 6:3, 6:4-re a Martin Damm, Leander Paes cseh-indiai kettős ellen. Az Australian Open vasárnap a Federer-Bagdatisz férfi egyes fináléval zárul.

női egyes, döntő:
Amélie Mauresmo (francia, 3.) - Justine Henin-Hardenne (belga, 8.) 6:1, 2:0-nál Henin-Hardenne feladta

férfi páros, döntő:
B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 1.) - Damm, Paes (cseh, indiai, 7.) 4:6, 6:3, 6:4

női döntők 1996-tól:
1996: Seles (amerikai) - Huber (német) 6:4, 6:1
1997: Hingis (svájci) - Pierce 6:2, 6:2
1998: Hingis - Martinez (spanyol) 6:3, 6:3
1999: Hingis - Mauresmo (francia) 6:2, 6:3
2000: Davenport (amerikai) - Hingis 6:1, 7:5
2001: Capriati (amerikai) - Hingis 6:4, 6:3
2002: Capriati - Hingis 4:6, 7:6 (9-7), 6:2
2003: S. Williams (amerikai) - V. Williams (amerikai) 7:6 (7-4), 3:6, 6:4
2004: Henin-Hardenne (belga) - Clijsters (belga) 6:3, 4:6, 6:3
2005: S. Williams - Davenport 2:6, 6:3, 6:0
2006: Mauresmo - Henin-Hardenne 6:1, 2:0-nál Henin-Hardenne feladta