Vágólapra másolva!
Akár azt is mondhatnánk, hogy hazai siker az év első Grand Slam-versenyén, mert az ázsiaiak egyre inkább otthon érezhetik magukat Ausztráliában. A kínai Jen Ce, Cseng Csie kettős a hivatalos statisztika szerint egyetlen ki nem kényszerített hibával 2:6, 7:6 (9-7), 6:3-ra nyert a női páros döntőben az első kiemelt Lisa Raymond, Samantha Stosur amerikai, ausztrál duó ellen.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Az idei Australian Openen már az első döntő tenisztörténeti eseménynek minősült. A női párosban a tizenkettedik kiemelt kínai Jen Ce, Cseng Csie kettős fináléba kerülése új fejezetet nyitott a fehérsport almanachjában. Soha egyetlen Grand Slamen nem játszott még kínai a bajnoki címért - legalábbis nem kínai színekben. Igaz, 2004-ben, Athénban a Ting Li, Tyiantyian Szun duó olimpiai aranyat nyert, de az nem Grand Slam. Kínában egyre népszerűbb a tenisz, a nemzeti szövetség vezetői a múlt héten Melbourne-ben írtak alá 2008-ig érvényes együttműködési megállapodást a Tennis Australiával és az Australian Opennel. Az ausztrálok természetesen nem jótékonykodnak, amikor közös edzőtáborokat, korosztályos versenyeket rendeznek, és szabadkártyát biztosítanak a legtehetségesebb kínaiaknak. A világ legnagyobb piacára akarnak betörni, és azt is tudják, hogy a következő nyári olimpiát Pekingben rendezik.

A nőknél az egyéni világranglistán már 46 kínai szerepel, közülük négyen az első száz tagjai. A férfiaknál nem állnak ilyen jól, a legjobbjuk 335., és összesen tizenkilenc a világranglistán jegyzett teniszezőjük van. Néhány éve még úri hóbortként tekintettek a teniszre a kínai vezetők, de pont az olimpia változtatott a megítélésen: négy aranyat osztanak ki ebben a sportágban. Talán az sem mellékes, hogy először eredményesek egy olyan sportban, ahol ez jelentős anyagi bevétellel jár. A profi játékosok utazását, felkészítését, versenyeztetését természetesen központilag szervezik. Az új bajnokok 444.500 ausztrál dolláros csekket kaptak a serleg mellé. Az életüket nem ez a győzelem fogja megváltoztatni, mert mindketten negyedik éve profik és már eddig is többszázezer dollárt kerestek a tenisszel.

Forrás: EPA



Pénteken Melbourne-ben párás kánikula tombolt, a visszatérő kiadós záporok nem hoztak frissülést, csak arra voltak jók, hogy csússzon a program. A nap kérdése úgy szólt: Roger Federer vagy Nicolas Kiefer lesz-e a meglepetésember, Marcos Bagdatisz ellenfele vasárnap?

A női egyes finálé két főszereplője, Amelie Mauresmo és Justine Henin-Hardenne sajtótájékoztatót tartott, a helyi hagyományoknak megfelelően "egy nappal a döntő előtt" címmel. "Megvannak a magam szokásai egy döntő előtt" - kezdte Henin-Hardenne. "Ma 45 percet teniszeztem, és még várok egy kiadós masszírozásra. Utána a szobámban leszek, DVD-t nézek, zenét hallgatok, hazatelefonálok, igyekszem jól érezni magam. Ma még nem gondolok a mérkőzésre, ilyenkor másra kell koncentrálni. Elég lesz holnap reggeltől arra összpontosítanom, hogy mit csináljak a pályán. Pont annyira vagyok ideges, mint az első Grand Slam-döntőm előtt. Az ember próbálja kihasználni a tapasztaltságát, de egy Grand Slam-finálé mindig nagyon különleges. Soha nem tudhatod, mire számíthatsz. Nagyon jól ismerjük egymást, sokszor játszottunk, de ami eddig történt, nem befolyásolja a holnapi találkozónkat. Biztosan érdekes, jó meccs lesz, örülök, hogy Amelie-vel játszom, mert kemény küldetés vár rám. Tudom, nagyon motivált lesz, hogy megnyerje az első Grand Slam serlegét, de én is az vagyok."

"Már elkezdtem egy kicsit a döntőre koncentrálni, és este is biztosan beszélünk még a meccsről az edzőmmel" - mondta Mauresmo. "Tudom, nem számíthatok arra, hogy bármit is kapok tőle ajándékba. Nekem kell megdolgozni minden pontért. Úgy érzem, egyre keményebb vagyok mentálisan, meglátjuk, hol tartok a fejlődésben. Los Angeles előtt nem igazán tartottam képesnek magam arra, hogy a legjobb legyek valami nagy versenyen, de megváltoztam, amióta megnyertem a szezonzáró bajnokságot , másképp nézem a dolgokat. Nagyszerű formában vagyok. A döntőn fontos szerepet kaphatnak az érzelmek, de mindenre fel vagyok készülve" - nyilatkozta a 26 éves, Genfben élő francia, aki még nem nyert Grand Slamet.