Vágólapra másolva!
Nicolas Kiefer meghúzogatta ugyan az oroszlán bajszát, de többre nem volt képes. Az ausztrál nyílt teniszbajnokság második férfi egyes elődöntőjében Roger Federer magabiztosan nyert a német ellen. A svájci csak egyszer bizonytalankodott, az a második játszmájába került, de előtte és főleg utána simán intézte el a germánt (6:3, 5:7, 6:0, 6:2), így vasárnap ő mérkőzhet a kéthetes sorozat utolsó felvonásában a ciprusi Marcos Bagdatisz ellen.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

A pályafutása 35. Grand Slam-versenyén élete első elődöntőjére készült Kiefer abban bízhatott, hogy ha tavaly Wimbledonban és az US Openen szettet tudott nyerni a "királytól", akkor most Melbourne-ben miért ne sikerülhetne több. Federer nem volt meggyőző az elmúlt napokban, Tommy Haas és az orosz Nyikolaj Davigyenko is majdnem elkapta.

A harcos Kiefer 1 óra 40 percig volt versenyben a svájcival, aki egy fonákot szélesre ütve, váratlanul elvesztette az adogatójátékát és a második játszmát, de a folytatásban állva hagyta riválisát. A német küzdött, próbálkozott, de ekkor már nem voltak egy súlycsoportban. Federer sokkal kevesebbet hibázott, ismét varázsló, művész énjét mutatta. Kiefer a küzdelem jegyében az első három meccslabdáját még hárította a teniszzseninek, de ezzel is csupán néhány perccel húzta tovább.

"Néhány éve már találkoztunk a US Openen, együtt mentünk vissza a városba, de akkor nem beszélgettünk, mert túl félénk voltam. Nagy megtiszteltetés, hogy most beszélgettünk, és előtte játszhattam, a róla elnevezett stadionban"- mondta még a pályán Roger Federer az őt kérdező Jim Couriernek, arra válaszolva, hogy milyen volt csütörtökön találkozni a legendás Rod Laverrel.

"A harmadik és a negyedik játszma tökéletes volt. Örülök, hogy egy kemény rajt után végül ilyen jól sikerült a befejezés. Ez előre tekintve is biztató. Talán jót tett, hogy Tommy és Nyikolaj alaposan megizzasztott, bár akkor sem gondoltam, hogy rosszul megy a játék. Nagyon boldog vagyok, hogy újra döntőbe jutottam, a torna eleje óta ebben reménykedtem. Nem olyan egyszerű ez, hosszú az út odáig. Szóval jó érzés, hogy néhány nehéz meccset követően a döntőben vagyok. Izgatottan várom, bár még nem igazán gondolkodtam a vasárnapi meccsen.

Forrás: EPA

Szombaton egy könnyű edzést tartok, hogy megmaradjon a ritmus, még dolgozunk ezen-azon Tonyval, bár nagyon nincs mit változtatni a játékomon. Örülhetek annak, ahogy megy a tenisz. Sokat fogok aludni és igyekszem feltöltődni energiával, ki tudja, lehet, hogy nehéz mérkőzés lesz.

Nem értettem miért, de furcsa érzésem volt a mai találkozó előtt. Nem negatív, de mint egy nagy izgalomnál, mert milyen közel vagyok egy újabb Grand Slam-fináléhoz. Nagyon keményen dolgoztam azért, hogy megint ott legyek, nem akartam elbukni az elődöntőben. Hatalmas csalódás lett volna. Szóval talán kicsit tartottam, izgultam a csalódás lehetősége miatt. De amint lebrékeltem az első játszmában, nagyon megnyugodtam. Lehet, erre a pillanatra vártam az egész versenyen, hogy igazán izgalomba jöjjek."

A vasárnapi döntőre gondolva a svájci magabiztosan nyilatkozott, mert ismeri Bagdatiszt, s a korábbi mérkőzéseik emlékei nem teszik idegessé.

"Azt hiszem, hogy mindannyiunkat meglepett Marcos menetelése. Vannak más, nagyon tehetséges fiatalok, akikről azt hittem, előbb sikerül nekik az áttörés, mint neki. De ő bebizonyította, hogy rosszul gondoltam. Nagyszerű játékosokat győzött le, teljesen megérdemli, hogy döntőt játsszon. Egyértelműen segít, hogy néhány hete Dohában találkoztunk és legyőztem, tudom, mire számíthatok. Amikor én az első Grand Slam-finálémat játszottam, 2003-ban, Wimbledonban, Philippoussis ellen, esélyesként léptem pályára. Itt most más a helyzet, nem ő a favorit" - nyilatkozta már az interjúszobában magabiztosan Roger Federer.

Nem ért még véget Martina Hingis melbourne-i meséje. Az egyéni versenytől a negyeddöntőben búcsúzott svájci a vegyes párosban döntőt játszik, oldalán az indiai Mahesh Bhupathival.

férfi egyes, elődöntő
Federer (svájci, 1.) - Kiefer (német, 21.) 6:3, 5:7, 6:0, 6:2

vegyes páros, elődöntők
Nestor, Lihovceva (kanadai, orosz, 6.) - Paes, Dechy (indiai, francia) 3:6, 6:4, 7:6
Bhupathi, Hingis (indiai, svájci) - Hanley, Stosur (ausztrál, 5.) 6:3, 6:3