Vágólapra másolva!
A nőknél az orosz Marija Sarapova és a belga Justine Henin-Hardenne, a férfiaknál pedig az argentin David Nalbandian jutott be elsőként a legjobb négy közé az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, Melbourne-ben. A negyedik helyen kiemelt Sarapova honfitársát, a hatodikként rangsorolt Nagyja Petrovát búcsúztatta két szoros játszmában, Heninnek három szettre volt szüksége az amerikai Lindsay Davenporttal szemben. Nalbandian (4.) a legjobb nyolc között az eddig remeklő francia Fabrice Santoróval találkozott, aki már-már megalázó módon mindössze 5 játékot tudott hozni ellene. Ellenfele a ciprusi meglepetésember, Marcos Bagdatisz lesz.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Az Australian Open kilencedik napján már a legjobb négybe kerülés volt a tét a teniszezők számára, a fontosabb események a Rod Laver Arenára koncentrálódtak, ám lehet, jobban jártak azok, akik egy tizenhét dolláros jeggyel a külső pályákon a juniorokat figyelték. A centerre ugyanis egy elfáradt, kipukkadt, veterán francia és két rengeteget hibázó orosz lány jutott.

A negyedik kiemelt David Nalbandian megfejtette a 33 évesen élete első Grand Slam-negyeddöntőjét játszó Fabrice Santoro eddigi sikerének titkát és úgy verte a gallt 7:5, 6:0, 6:0-ra, hogy tizennégy gémet nyert sorozatban. Az argentin nem mehetett biztosra, mert az elmúlt három évben mindig itt bukott el Melbourne-ben, ráadásul a francia kétszer is legyőzte már a korábbi három találkozójukon.

"Nagyon nehéz ellene játszani, mert nem a megszokott stílusban teniszezik. Amikor az első játszmában kimásztam a gödörből és 4:4 lett, minden megváltozott. Sokkal jobban, magabiztosabban kezdtem játszani. Örülök, hogy nem tartott sokáig a mérkőzés. Az is biztató, hogy egyre jobban megy a játék"- lelkendezett a dél-amerikai, akinek ellenfele a húszéves ciprusi meglepetésember, Marcos Bagdatisz lesz.

Nem sikerült ugyanis visszavágnia Ivan Ljubicicnek a tavalyi vereségért: a világranglistán 54. helyen álló, 20 éves ciprusi 3 óra 17 perces, ötjátszmás csatában nyert.

Kedd este a Rod Laver Arena egy labdarúgó-stadion hangulatát idézte. Két jó kedélyű, besörözött, tipikus déli szurkolótábor hangpárbaja vezette fel a hetedik kiemelt Ljubicic és az előző fordulóban Andy Roddick ellen nyerő Bagdatisz találkozóját.

Az első ütközetből a lelátón egyértelműen a ciprusiak kerültek ki győztesen, ők voltak az összeszedettebbek, kreatívabbak. A nézőtéri események mintha hatással lettek volna a pályán történtekre. A Davis-kupa tavalyi horvát hőse ellenfeléhez hasonlóan élete első Grand Slam-negyeddöntőjét játszotta, de még vasárnap úgy nyilatkozott, megvan a kellő önbizalma ahhoz, hogy rögtön továbblépjen.

Ljubicic nem is kezdett rosszul, de a korábbi junior Australian Open-bajnok Bagdatisz szinte az első pillanattól kezdve eksztázisban játszott, képes volt türelmesen és a megfelelő pillanatban agresszívan teniszezni. Bámulatos megoldásokkal, szorgosan gyűjtögette a pontokat és egyetlen brékkel hozta az első játszmát.

A másodikban, ha lehet, még jobban teniszezett, esélyt nem adott tapasztaltabb riválisának. Szűk másfél óra elteltével úgy tűnt, a ciprusi könnyen kivégzi a sokat hibázó horvátot. A harmadik szettben aztán Ljubicic a legjobbkor, a tizedik gémben, 5:4-es vezetésénél nyerte el ellenfele adogatását. Megcsillant a remény, hirtelen a horvát drukkerek lettek hangosabbak, de a ciprusi görögök lelkesedése sem lankadt.

Fantasztikus volt a hangulat, a hétfő estét idézte, amikor Federer és Haas küzdött egymással. Az Australian Open kilencedik napján szükség is volt már egy emlékezetes, színvonalas előadásra, mert a Rod Laver Arena első három egyéni felvonása felejthetőre sikerült.

A negyedik játszma megint Ljubicic sikerét hozta, ezúttal a negyedik játékban vette el a ciprusi adogatását. A döntő, ötödik szett előtt a lelki előny a horvátnál lehetett, ő egyenlített 0:2-ről, ám a ciprusi pályafutása során még soha nem vesztett ötjátszmás meccset. Ezúttal sem.

A legfontosabb pillanatokban megint Bagdatisz csillogott, valahányszor a lelátón ülő szurkolóira, híveire, rokonaira pillantott, érezni lehetett, tele van energiával, hitt a győzelemben, élvezte az egészet. Baghdatis a negyedik játékban vette el a horvát adogatását úgy, hogy előtte a sajátját 15:40-ről hozta.

A folytatásban már esélyt sem adott Ljubicicnak az egyenlítésre, akkor sem remegett meg a keze, amikor élete legfontosabb győzelméért szervált. Az utolsó játékban a horvát fonákja teljesen felmondta a szolgálatot, a ciprusi szurkolóknak már nem kellett izgulniuk, kezdődhetett a mediterrán fiesta.

"Nem gondoltam mérkőzés közben semmi másra, csak hogy mit kell csinálnom. Nagyszerűen ment a játék az első két játszmában, tudtam, hogy képes vagyok 2:2 után is nyerni" - nyilatkozta boldogan Marcos Baghdatis, aki 6:4; 6:2; 4:6; 3:6; 6:3-ra győzött egy olyan mérkőzésen, amely helyi idő szerint éjjel egy után fejeződött be. A ciprusi abban bízik, hogy a csütörtöki, David Nalbandian elleni elődöntőig regenerálódik és akár az újabb bravúr sem marad el.

Szerdán a centeren előbb a német Nicolas Kiefer a francia Sebastien Grosjeannal játszik az elődöntőbe jutásért, majd átmenetileg a nőké lesz a főszerep: a svájci Patty Schnyder a francia Amelie Mauresmóval, majd a svájci Martina Hingis a belga Kim Clijstersszel találkozik. A műsor az esti Roger Federer-Nyikolaj Davigyenko rangadóval zárul.

férfi egyes, negyeddöntő:
Nalbandian (argentin, 4.) - Santoro (francia) 7:5, 6:0, 6:0
Bagdatisz (ciprusi) - Ljubicic (horvát, 7.) 6:4, 6:2, 4:6, 3:6, 6:3