Vágólapra másolva!
Két kitűnő francia sem tudta megállítani a magyar-holland tini kettőst, a Michaela Krajicek, Szávay Ágnes duó, újabb sikerével már a legjobb 16 között van és a nyolcba jutásért a második kiemelt Cara Black, Rennae Stubbs pár vár a fiatalokra. Az egyéniben mintha menekültek volna a sztárok a tűző napról: a férfiaknál az amerikai Andy Roddick és a spanyol David Ferrer, a nőknél a Marija Sarapova, Szvetlana Kunyecova, Nagyja Petrova orosz trojka győzött szokatlanul könnyedén. A veterán Fabrice Santoro öt játszmában jobbnak bizonyult a 2004-es Roland Garros-bajnok Gaston Gaudiónál.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

"Mi ment rosszul? Inkább az a kérdés, hogy mi nem? Ez nem az én napom volt, de mindenkivel előfordul ilyen. Szerencsére velem utoljára kilenc hónapja történt hasonló. A meleg és a szél nagyon kiszárította a kontaktlencsémet, elég homályos, foltos lett, nem láttam tisztán"- magyarázta még csütörtökön a váratlanul kiesett Mary Pierce.

Mindezt csak azért idéztem fel, mert a pénteki időjárásban a francia valószínűleg fehér bottal közlekedett volna. A helyenként viharos erejű szél csak arra volt jó, hogy megkavarja az egyre forróbb levegőt. Még szerencse, hogy Szávay Ágnes nem kontaktlencsével játszik és már délelőtt elkezdődött a mérkőzése.

Nathalie Dechy és Tatiana Golovin a párosban még nem alkotott maradandót, de az egyéniben az első húsz közé tartoznak. Dechy ráadásul tavaly elődöntős volt Melbourne-ben. Az idén mindketten már az első fordulóban kiestek, maradt nekik a páros.

Jól indult a mérkőzés, gyorsan kiderült, hogy a fiataloknak van keresnivalójuk. Az igazsághoz tartozik, hogy Golovin sem egy veterán, a jövő héten lesz még csak 18 éves, de már az ötödik profi szezonját teljesíti. Tehát a nyitó játszma viszonylag simán alakult. Szávay volt az egyetlen, aki egyszer sem vesztette el az adogató játékát, míg Dechy képtelen volt hozni.

Ági bátran lőtte a labdákat az alapvonalról, a hálónál is jó ütemben lépett fel, de a leglátványosabbak a tenyeres és fonák rövidkeresztjei voltak. Nem csak rendre pontot értek, de lélekölő megoldásnak számítottak. A második szettben, a női teniszben egészen ritka dolog történt: 6:6-ig mindenki hozta a saját szerva gémjét.

Szávayiék ugyan többször is közel álltak a brékhez, de nem jött össze. Nem volt egyszerű teniszezni, a hatalmas szél gyakran okozott kellemetlen, illetve vicces helyzeteket. Szávay például egy alkalommal, ráadásul brékpontnál, telibe találta szervából a szomszédos adogató-udvarban álló Golovint. A francia nem tudott elugrani a labda elől, az ütőjével védte magát, de így Ágiéké lett a pont. Sajnos a rövidítésben megtorpantak a tinik, Szávay kettős hibával nyitott és elment a játszma.

Ekkor nem nekünk állt a zászló, sőt a döntő szett elején végleg elúszni látszott a hajó: a mérkőzés folyamán először Szávay elvesztette az adogatását. Ilyenkor a legjobb azonnal visszanyerni, de ez nem tűnt egyszerűnek. Hirtelen azonban együtt kimászva a gödörből, újra jól kezdett játszani a magyar-holland kettős és 1:2-ről, 5:2-re fordított.

Krajicek kezében nem remegett meg az ütő, amikor a mérkőzésért adogathatott és miután Golovin tenyereséről a hálóba került a labda, lehetett ünnepelni. Nehéz szülés volt, győzhettek volna két játszmában is a fiatalok, de így talán még értékesebb a siker, mert hátrányból fordítva nyertek, megmutatva, hogy küzdeni, harcolni is tudnak.

Van-e esély a következő fordulóban a második kiemeltek ellen? Miért ne! A Krajicek, Szávay kettős tavaly két Grand Prix-n is elődöntős volt, sőt Belgiumban a Callens, Clijsters párt verve finálét játszhatott.

"Tavaly Isztanbulban már nyertem Stubbs ellen, igaz más felállásban. Nagyon szeretek páros specialisták ellen teniszezni, mert sokkal kiszámíthatóbb a játékuk és nem az dönt, hogy ki tudja az alapvonalról keresztbe többször visszaütni a labdát"- magyarázta mosolyogva Szávay Ágnes, aki kezdi egyre jobban érezni magát Melbourne-ben, szerinte ez a világ egyik legjobb helye.

Forrás: EPA

Santoro öttszettes meccsen nyert

Délután, az idei Australian Openen először életbe lépett az extrém hőség szabály. A hőmérséklet elérte a 35 fokot és ilyenkor nem kezdődik újabb mérkőzés, csak a két stadionban teniszeznek tovább, de a tetőt összezárják. Előtte azért játszottak is.

A francia Santoro újra megmutatta, hogy még mindig eredményes a két kezes tenyeres- és fonákjátéka. A tenisz klasszikus korát idéző megoldásokkal operálva késztette megadásra a nyolcadik kiemelt Gaudiót 3 óra 47 perces csatában. A harmadik játszma elvesztése után úgy tűnt, elmarad a meglepetés, de az "öreg" jobban bírta erővel. Rajta kívül csak Davenport túlórázott a centeren, de az amerikai összekapta magát a döntő játszmára a csinos orosz Krilenko ellen.