Vágólapra másolva!
Roger Federer öt játékot engedélyezett a 2004-es wimbledoni negyeddöntős Florian Mayernek, az argentin Coria sokat javult kedd óta és simán verte a szerencsés-vesztes Luzzit, de Davigyenko, Grosjean és Hrbaty is a harmadik fordulóba jutott az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A szlovák megint öt játszmában győzött a tűző napon. A nőknél a titkos esélyesként emlegetett szerb Ivanovic nem bírt az ausztrál Stosurral, Szávay páros partnere, Michaella Krajicek megállította az indiai Mirzát, Clijsters a Czinket búcsúztató kínai Jüan ellen a centeren bizonytalankodott, míg Mauresmo honfitársát intézte el.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Tegnap már szóltam az Australian Open imázsához hozzátartozó szurkolókról, de a meghatározó csoportokból kimaradtak a belgák, a hollandok, a németek és a svájciak. Divat lett az európai télből ideutazni. Azért a szurkolók közül még mindig kiemelkednek a svédek, ők a legszervezettebbek, legszínesebbek és legviccesebbek.

Az idei egyenpólójukon ez olvasható: "Take Me Drunk, I'm Home." Szabad fordításban: Tegyél részeggé, itthon vagyok. Azt hiszem, a szlogenjüket nem kell tovább magyarázni, tény, hogy egy igazi svéd drukker csak sörrel a kezében képzelhető el. Az ausztrálok a szurkolók miatt is igyekeznek ragaszkodni a januári időponthoz. A játékosok és a nemzetközi szövetség illetékesei jobban örülnének egy márciusi versenynek, de most úgy néz ki, hogy a következő években nem lesz változás.

A női teniszben lassan ott tartunk, hogy egy 25 éves játékos már veteránnak számít. A fiatal tehetségek, trónkövetelők olyan számban lépnek a színpadra, hogy nehéz követni, kit érdemes figyelni. A tábla alsó felén, a 32 közé kerülésért, ma például hét tini küzdött, próbálta bizonyítani, hogy nem a jó reklámszakembereknek köszönhetően áll reflektorfényben.

Itt van mindjárt az indiai Sania Mirza. A tavalyi szezont még a 206. helyről kezdte és csak az ázsiaiként kapott szabadkártyával indulhatott Melbourne-ben. Néztünk is egymásra értetlenül, csalódottan, amikor a második fordulóban 6:2, 6:1-re megverte Mandula Petrát. Később kiderült, nem a véletlen műve volt, az idény végéig begyűjtött még néhány skalpot és a 31. helyen zárta az évet.

Hazájában akkora sztár lett, hogy csak testőrökkel tud közlekedni. A tavalyi wild card után az idén már kiemeltként rajtolhatott Ausztráliában, de nem tudta megismételni az eredményét. Egy még fiatalabb lány, Szávay Ági páros partnere, Michaella Krajicek megállította őt. A junior korú holland a hobarti Grand Prix megnyerésével és a Hopman-kupán mutatott játékával tekintélyt parancsoló rajtot vett 2006-ban és egyelőre bírja az iramot. Remélhetőleg a párosra is átmenti formáját, mert - várhatóan holnap- a francia Dechy, Golovin kettős nem ígérkezik könnyű ellenfélnek.

A nap másik tini rangadóján a dekoratív cseh bombázó, Nicole Vaidisova esélyt sem adott az orosz Csakvetadzénak. A Nürnbergben született prágai az utolsó 23 mérkőzéséből 21-t megnyert és tavaly sorozatban három Grand Prix-n is veretlen maradt. Megérdemli a figyelmet! A szerb Ana Ivanovic legalább annyira fotogén, mint a cseh és a ranglistán is alig marad el tőle, ráadásul a belgrádit titkos esélyesként emlegették az elmúlt napokban.

De ez még nem garantálja a sikert. Az ifjú ausztrál Samantha Stosur új edzővel, Gigi Fernandezzel, a korábbi kitűnő páros játékossal érkezett hazája bajnokságára és elérkezettnek látta az időt, hogy valami maradandót alkosson. Úgy nyert 6:3, 7:5-re, hogy Kuhárszky Zoltán tanítványa a második játszmában 5:1-re vezetett. A vártnál nehezebben nyert a második kiemelt Kim Clijsters a Czink Melindát búcsúztató Jüan ellen. Igaz a 6:4, 6:2-es játszmák között a centeren kellett ápolni a belga sztárt.

Hiába várta mindenki, hogy a harmadik fordulóban mire lesz képes Martina Hingis az ötödik kiemelt Mary Pierce ellen, a rangadóra készülők nem egyeztettek a cseh Benesovával. A 22 éves lány ugyan az idén tudott először meccset nyerni Melbourne-ben, de ha harmadik nekifutásra végre sikerült neki, gondolta miért ne mehetne még tovább.

Pierce a második játszmában vezetett 5:3-ra, de ez is kevésnek bizonyult a feltámadáshoz. Benesova 6:3, 7:5-re győzve talán Hingis előtt nyitotta meg az utat, bár a mai Pierce neki sem okozott volna gondot.

A férfiaknál továbbra is megközelíthetetlennek tűnik a svájci tenisz zseni. Roger Federer könnyedén győzött a német Mayer ellen. "Nagyon elégedett vagyok a játékommal. Egyértelműen úgy érzem, ha folytatom ezt a játékot és nem vesztek túl sok energiát az kifizetődik majd a hajrában. Még sokáig teniszezhetek, mert nem használok el túl sok energiát a pályán, nyugodtan játszom"- nyilatkozta magabiztosan az első kiemelt.

Két nap alatt a második öt játszmás maratoniját nyerte a szlovák Hrbaty. Kedden 0:2-ről fordított, ma viszont 6:2, 7:5, 4:3 után került igen mély gödörbe a belga Norman ellen. A végén két pontra volt a vereségtől, de a pozsonyi újra bizonyította, hogy hatalmas küzdő.

A végére egy kis programajánló és pletyka. Magyar idő szerint 9.30-kor kezdődik a Hewitt-Chela találkozó, ami több mint egy teniszmérkőzés: az argentin tavaly ugyanitt az ausztrál felé köpött a harmadik fordulós meccsük közben és az edzők is összeszólalkoztak az öltözőben. Érdekesnek ígérkezik még Martina Hingis második fellépése a finn Laine ellen.

Andy Roddick ma pihenhet, de hogy mivel foglalja el magát az nem mellékes, mert a hírek szerint ráhajtott Sarapovára. Az amerikai már begyűjtött egy-két skalpot a sztárvilágból, de eddig a színésznők között vadászott. A múlt héten viszont együtt pókerezett a csinos orosz lánnyal.