Vágólapra másolva!
A Lyonban zajló műkorcsolya Európa-bajnokságon a női rövid program után Pavuk Viktória a 8., Sebestyén Júlia azonban kellemetlen meglepetésre csak a 13. helyet foglalja el. Az élen a papírformának megfelelően a világbajnok és címvédő orosz Irina Szluckaja áll. Az Eb első aranyérmét a párosoknál a címvédő orosz Totmjanyina, Marinyin kettős nyerte.

A 2004-es budapesti Eb-n aranyérmes, a tavalyi kontinensbajnokságon negyedik helyezett Sebestyén Júliának nem volt szerencséje a sorsolással, hiszen a harminchárom indulót felvonultató mezőnyben másodikként kellett a jégre lépnie, amikor eleve jóval nehezebb magas pontszámokat kapni. Sajnos Sebestyén emellett a programjában is sokat bizonytalankodott. Ugyan nem esett el, de már a nyitó tripla flipje is hagyott némi kívánnivalót maga után, majd a tripla Lutz, dupla toe-loop kombinációjában a Lutz inkább kétfordulatosra sikeredett, mint háromra. Ám a legnagyobb baj az volt, hogy ezután a kötelező dupla Axelből csak szimpla lett, és még ebből is két lábra érkezett.

A pontozók csupán 46,61 pontot adtak Sebestyén rövid programjára, és ez főleg annak tükrében rendkívül alacsony, hogy éppen egy évvel ezelőtt a torinói Eb-n 61,28-ra értékelték. Ami akkor az egész mezőnyben a második legmagasabb pontszám volt.

Másik indulónk, a két évvel ezelőtt Eb-n negyedik helyezett Pavuk Viktória az utóbbi hetekben rengeteget szenvedett a fájós bokája miatt, az országos bajnokságon sem tudott elindulni, így ő szerdán kellemes meglepetéssel szolgált. Ugyanazokat az ugrásokat mutatta be, mint Sebestyén, de nem hibázott, s amikor már csak tizenkét versenyző volt hátra, 50,70 pontjával még mindig a harmadik helyen állt a világbajnok és címvédő orosz Szluckaja (66,43), valamint a vb-3. olasz Kostner (60,04) mögött.

A mezőny végéről sajnos még az orosz Szokolva (60,88), a svájci Meier (60,87), a grúz Gedevanisvili (60,19) az orosz Volcskova (57,08) és a finn Pöykiö (56,02) is megelőzte, így Pavukot, aki így végül a 8. helyen zárta a rövid programot. Sebestyén Júliának pedig be kellett érni a 13. hellyel. A legutolsóként jégre lépő, jószerivel ismeretlen, mindössze 16 éves grúz Gedevanisvili hatalmas meglepetéssel szolgált, hogy élete első felnőtt világversenyén a mezőny negyedik legjobb rövid programját mutatta be.

A grúz lány ezáltal Sebestyént kiszorította a legjobb tizenkettőből, akinek így a csütörtöki szabadkorcsolyázásban a második csoportban, azaz a 13-18. helyen állók között kell jégre lépnie. Ez megint csak rossz hír. Pavuk a harmadik csoportban korcsolyázik, míg a negyedikben, a legjobb hat között sajnos nem lesz magyar versenyző.

Nők, állás a rövid program után: 1. Szluckaja (orosz) 66,43; 2. Szokolova (orosz) 60,88; 3. Meier (svájci) 60,87; 4. Gedevanisvili (grúz) 60,19; 5. Kostner (olasz) 60,04; 6. Volcskova (orosz) 57,08; 7. Pöykiö (finn) 56,02; 8. Pavuk Viktória 50,70; ... 13. Sebestyén Júlia 46,61.