Vágólapra másolva!
Mi sem jelzi jobban a hét végi budapesti női párbajtőr Westend Világkupa mezőnyének erősségét, mint az a tény, hogy a világranglista első tizenhat helyezettje közül csak egyvalaki, a rangsor tizenkettedikje nem lesz itt. A magyar csapat élén, mint a párbajtőr szakág szövetségi kapitánya, most debütál a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző.

Kulcsár Győző 1968-ban egyéniben és csapatban, 1964-ben és 1972-ben csapatban lett olimpiai bajnok, a 80-as években már volt szövetségi kapitány, majd 2001-ig Olaszországban dolgozott, és tanítványai közül Maurizio Randazzo a sydneyi ötkarikás játékokon csapatban aranyérmes lett. Kulcsár 2001 nyarán tért haza Magyarországra, s 2004-ben Athénban Nagy Tímea vele készülve nyerte második egyéni olimpiai aranyérmét. A Nemzet Sportolói közé is beválasztott szakvezető január 1-től irányítja a párbajtőr szakágat, bár szerdán a Westend Világkupa sajtótájékoztatóján elárulta, hogy még nem írta alá a szerződését, ahogy a témát érintve fogalmazott, "apróbb finomítások" még hátra vannak.

- Milyenek az első benyomásai a párbajtőrözőknél? - kérdeztük Kulcsár Győzőt.
- Az elmúlt hét végén, azaz egészen pontosan péntektől hétfőig négy napra levezényeltem a válogatottakat a tatai edzőtáborba, és nagyon keményen megdolgoztattam őket. Ilyen megterheléshez nem lehettek hozzászokva, de nem volt semmiféle sírás vagy morgás, mindenki tisztességgel elvégezte a rá kirótt munkát. Pedig a végén sokan már moccanni is alig tudtak.

- A férfi és a női keret is ott volt az edzőtáborban?
- Igen, sőt még a juniorok is. Elvem, hogy a fiatalokat is mindenképpen be kell vonni a közös munkába. Mert előbb-utóbb egyszer úgyis ők alkotják majd a felnőtt keretet, másrészt a mostani legjobbaknak sem árt, ha "csipkedik" őket, és szembesülnek azzal, hogy nem ülhetnek babérjaikon.

- Hogy látja, idén a férfiak vagy a nők szállíthatnak több jó eredményt?
- Erre lehetetlenség válaszolni. Mindenesetre elmondtam a keretnek, az a vágyam, hogy a pekingi olimpiára a férfi- és a női csapatunk is jusson ki és minden versenyzőnk éremmel jöjjön haza. Ezt persze nagyon nehéz lesz megvalósítani, de mindig kell, hogy az ember előtt legyen egy komoly cél. Ezt szem előtt tartva kezdtük meg a munkát.

- A hétvégén mire számít?
- Mindenekelőtt kíváncsi vagyok, hogy a kemény edzések után a lányok mennyire tudnak regenerálódni a versenyre. Ha tudnak, és a munka meghozza a gyümölcsét, akkor ezt a módszert az elkövetkezendő időben is alkalmazzuk. Ha többször beválik, akkor majd a világbajnokságnak is így vágunk neki.

- Maradva még a Westend Világkupánál, mi a konkrét elvárása?
- Az, hogy ketten-hárman kerüljenek be a legjobb tizenhat közé, s a nyolcas döntőben is legyen legalább egy, de ha lehet, akkor inkább két versenyzőnk. Külön szurkolok Hormay Adriennek, mert neki jó esélye van, hogy a hároméves ciklus zárásaként megnyerje a Westend Világkupa fődíját. A pontversenyben jelenleg holtversenyben az élen áll. S persze szorítok Nagy Tímeának is, hiszen harmadik gyermeke születése, másfél éves kihagyás után tér vissza a Világkupa-sorozatba. Mincza Ildikónak pedig ezúton is gratulálok, hogy a napokban kislánya született, ő is megtette a magáét a "vívóutánpótlásért", és remélem, hogy minél hamarabb visszajön hozzánk.

A Westend Világkupa a selejtezőkkel pénteken 14 órakor a Tornacsarnokban kezdődik, s szombaton 9 órakor ugyanitt folytatódik a 64-es tábla küzdelmeivel. A nyolcas döntőt 14 órakor a Nemzeti Sportcsarnokban rendezik.

Fábik Tibor