Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2006 szuperverseny negyedik fordulójában Lékó Péter ismét remizett. Ezúttal az ukrán olimpiai bajnokcsapat éltáblásával, Vaszilij Ivancsukkal osztozott meg a ponton. Nagymesterünk hiába gondolkodott sokat, Ivancsuk francia védelme kiállta a próbát. A játéknap legszebb győzelmét Veszelin Topalov aratta, a bolgár világbajnok éles, minőségáldozatos változatban játszotta túl a holland Loek Van Welyt. A Világkupa-győztes örmény Levon Aronyian és az izraeli Borisz Gelfand is a sötét bábukat vezetve nyert. Az éllovas Viswanathan Anand gyorsan remizett. A nagymesterversenyen Almási Zoltán sötéttel kikapott a grúz Baadur Zsobavától. A szerdai szabadnap után az ötödik fordulóban Lékó a holtversenyes első Anand ellen a sötét bábukat vezeti majd, Almási világos lesz a holland Stellwagennel szemben.

Az esztendő első szuperversenyén Lékó Péter újabb remivel folytatta szereplését. A várakozásnak megfelelően Vaszilij Ivancsuk francia védelmet játszott, sorozatos cserék után nagymesterünk centrumáttörést hajtott végre, de a sorozatos cserék csak megkönnyítették sötét életét. Az ukrán olimpiai bajnok nagyon gyorsan játszott, a pontosztozkodás pillanatában Péternek már csak 12 perce volt, míg Ivancsuknak pontosan egy órával többet mutatott a digitális sakkóra.

A negyedik forduló leglátványosabb partiját Loek Van Wely és Veszelin Topalov játszotta. A bolgár világbajnok sötéttel is kockáztatott, az 1999-es holland bajnokságon látott érdekes minőségáldozatot vetette be. Van Wely a játszma elemzésében javasolt királylépést húzta meg, de egyre világosabbá vált, hogy sötétnek bőséges kompenzációja van az áldozott anyagért. Tetszetős volt Topalov gyalogáldozata, a sötét haderő ostrom alá vette a holland nagymester királyát, Van Wely helyzetét időzavar is súlyosbította, végül már vesztett állásban mattba lépett.

Még két játszmában is a sötéttel játszók kerekedtek felül. Különösen értékes Borisz Gelfand győzelme, Etienne Bacrot addig ügyetlenkedett, míg sötét megoldotta királyának biztonságba helyezését, és átvette a kezdeményezést. Gelfand elmulasztotta a gyorsabb nyerést, de az egész pont megszerzését az óvatosabb folytatás sem veszélyeztette. A Világkupa-győztes Levon Aronyian megszerezte első győzelmét, az amerikai Gata Kamsky a spanyol megnyitásban kissé fejjel ment a falnak, gyalogáldozatát az örmény "megköszönte". Az előny érvényesítésében a rendkívül gyorsan játszó Aronyian bizonytalankodott, a partit végül szép motívum segítségével nyerte meg.

Gyorsan remizett az éllovas Viswanathan Anand, s Topalovval holtversenyben vezet. Rövid küzdelmet vívott Michael Adams és Szergej Karjakin, az ukrán nagymester könnyen egyenlített ki. Kölcsönös bakik után osztozott meg a ponton az azeri junior világbajnok Shakriyar Mamedgyarov és a holland Szergej Tivjakov.

a 4. forduló eredményei
Szokolov (holland, 2689) - Anand (indiai, 2792) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 15)
Lékó Péter (2740) - Ivancsuk (ukrán, 2729) döntetlen (Francia védelem, 27)
Kamsky (amerikai, 2686) - Aronyian (örmény, 2752) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 72)
Adams (angol, 2707) - Karjakin (ukrán, 2660) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)
Bacrot (francia, 2717) - Gelfand (izraeli, 2723) 0 - 1 (Szláv védelem, 61)
Van Wely (holland, 2647) - Topalov (bolgár, 2801) 0 - 1 (Szláv védelem, 44)
Mamedgyarov (azeri, 2709) - Tivjakov (holland, 2669) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 52)

a szuperverseny állása:
1-2. Anand és Topalov 3 pont
3-4. Ivancsuk és Gelfand 2,5
5-9. Lékó, Adams, Aronyian, Karjakin, Mamedgyarov 2
10-13. Bacrot, Szokolov, Tivjakov és Van Wely 1,5
14. Kamsky 1

a csütörtöki 5. forduló párosítása:
Tivjakov - Szokolov
Topalov - Mamedgyarov
Gelfand - Van Wely
Karjakin - Bacrot
Aronyian - Adams
Ivancsuk - Kamsky
Anand - Lékó Péter