Vágólapra másolva!
Egyelőre nem történt nagyobb meglepetés az Australian Open második napján, Lleyton Hewitt, Guillermo Coria, Nikolaj Davigyenko és Dominik Hrbaty ugyanakkor egyaránt küszködött kevesebbre taksált ellenfelével szemben - mind a négyen vert helyzetből fordítva, öt játszmában nyertek.  A nőknél csak a harmadik kiemelt Amelie Mauresmo bizonytalankodott az esélyesek közül.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Az üzbég Denis Istomin pályafutása első Grand Slam mérkőzését játszotta az Australian Open második napján. A 19 éves fiatalember Ázsia bajnokaként kapott szabadkártyát a főtáblára. A tavaly szeptemberi döntőben azt a Danai Udomchoket verte 4:6, 6:2, 6:1-re, aki hétfőn csak öt játszmában adta meg magát a negyedik kiemelt Nalbandiannak. Működik a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) felzárkóztatási programja: egyre több tehetség érkezik Ázsiából.

Istominra korán felfigyeltek, pedig csak hazájában indult versenyeken. Még 2001-ben, tizennégy évesen épp egy Futures-tornára utazott, amikor súlyos autóbalesetet szenvedett. Három hónapig volt kórházban és két évig nem fogott ütőt a kezébe, az orvosai semmi jóval nem bíztatták. A visszatérését az ITF is segítette: 2004-ben Thaiföldön és Kínában öt versenyen kapott indulási lehetőséget. Egy éve még csak a 931. helyen szerénykedett, a pontjait Challengereken gyűjtötte. A Federer elleni mérkőzése csak a negyedik 'Tour' szintű találkozója volt ( a svájcinak az 524.). Nehéz elfogadni, de tény, férfi teniszben Üzbegisztán alaposan megelőzött minket: a nemzetek hivatalos rangsorában az ázsiai ország a 28. (Magyarország az 51.), a mi legjobb játékosunk, Bardóczky Kornél 408. a ranglistán, míg Istamin a 195. helyen áll. A szenzáció azért elmaradt,a Rod Laver Aréna nyitó meccsén Federer simán, 6:2, 6:3, 6:2-re nyert. Az amúgy mindig elegáns világelső ma nem nagyon figyelt az összhangra, a világoszöld hajpánt ugyan ment az ingéhez, de a rövidnadrágja egy másik kollekcióból került elő. A győzelme után a pályán nyilatkozva azt mondta, ha az ausztrálok szeretnék, akkor edzője, Tony Roche miatt tekinthetik őt félig hazai játékosnak Melbourne-ben.

Akár rangadóként is gondolhattunk a Gasquet (14.)-Haas találkozóra. A német néhány éve a világranglista második helyéig jutott és kétszer is a fináléba kerülésért játszhatott Melbourne-ben (1999, 2002). A fiatal francia az új hullám egyik legígéretesebb, legsikeresebb tagja, igaz, az Australian Openen még soha nem élte túl az első fordulót, tavaly bárányhimlő miatt nem tudott indulni. A rangadóból könnyed teniszlecke lett, a 27 éves germán simán, 6:2, 7:5, 6:2-re győzött. A 2002-es junior világelső tavaly október óta bajlódik a jobb vállával, azóta nem is nyert mérkőzést. Doha és Sydney után megint az első fordulóban búcsúzott. Nem volt jó napjuk a fiataloknak, Gasquet mellett Monfils, Murray és Djokovic is kiesett.

Nem jellemző, hogy egy teniszező hét év profiskodás után, 25 évesen tör be a legjobbak közé. A cseh Robin Vik a tavalyi szezont a 424. helyen kezdte és a 62. helyen zárta. Nagyobbat csak a brit Andy Murray ugrott előre a ranglistán 2005-ben. Tiszteletet parancsoló teljesítmény, de azt kevesen gondolták, hogy Vik a mérkőzésért adogathat majd élete első Australian Open találkozóján, a helyi hős, Lleyton Hewitt ellen. Szenzációsan teniszezett a cseh, bátran, okosan, látványosan játszott az alapvonalról és a hálónál egyaránt. Az ausztrál a legkilátástalanabb helyzetben is azt csinálta, amit a legjobban tud: küzdött, harcolt minden pontért. A Rod Laver Aréna közönsége döbbenten figyelte az eseményeket. Az elmúlt napokban mást sem hallottak, hogy mekkora meccs lesz a Federer-Hewitt elődöntő. El nem tudták képzelni, hogy egyetlen reménységük már az első akadálynál elbukik. Az ifjú családapa fiatalabb, mint a cseh, de jóval tapasztaltabb a pályán, a kiélezett helyzetek kezelésében. Kimászott a gödörből és átvette az irányítást. Igaz, Vik sem adta meg magát könnyen, a döntő játszmában 1:3-ról még egyenlített. De egyre többször görcsölt be a lába és a hajrára, a negyedik órára elfáradt. Hewitt 6:4, 2:6, 5:7, 7:6, 6:3-ra nyert.

Forrás: EPA
Vik alaposan ráijesztett Hewittra



A nőknél csak a harmadik kiemelt Amelie Mauresmo bizonytalankodott az esélyesek közül. A kínai Szun ellen szenvedett, de végül neki sütött ki a nap. A pekingi először szerepel a melbourne-i főtáblán, de Athénban, a párosban olimpiai aranyérmes lett, tavaly pedig szülővárosában jobbnak bizonyult Serena Williamsnél.

Mauresmo az egyetlen a női világranglistát valaha is vezetők közül, aki nem nyert még Grand Slamet. Eddigi legnagyobb sikerét tavaly érte el Los Angelesben: Clijsters, Sarapova és a döntőben Pierce legyőzésével ő lett a WTA Tour szezonzáró bajnokságának mestere. A francia a helyi fogadóirodánál az ötödik a végső győzelemre esélyesek listáján, egy dollárra tizenegyet fizetnek, ha ő nyer. Közvetlen utána jön a sorban honfitársa, Mary Pierce, aki, úgy tűnik, egyre jobb lesz az idő múlsásval. Már 14 évesen profinak állt, és a sok megpróbáltatás, sérülés és családi probléma ellenére két Grand Slam bajnoki címet nyert (Australian Open 1995, Roland Garros 2000), de sokan gondolták úgy, hogy még több maradt benne. Tavaly Párizsban és New Yorkban is döntőt játszott, 31 évesen újra meghatározó tényező lett, sőt veszélyesebb, mint korábban, mert mentálisan sokkal erősebb.

"Soha nem a pénzért játszottam, az nem motivál. Azt sem tudom, mennyit kerestem tavaly. A békesség és a boldogság határozza meg az életem. Az Istennel való kapcsolatom megváltoztatott az elmúlt években, sokkal nyugodtabb vagyok" - beszélt sikereinek titkáról Pierce. A két francia mellett Schnyder (7.), Miszkina(12.), Schiavone (15.) és Kuhárszky Zoltán tanítványa Ana Ivanovic (21.) is bejutott a második fordulóba.

Martina Hingis melbourne-i visszatérése magyar idő szerint 9 óra 30 perckor kezdődik a Rod Laver Arénában, és Czink Melinda bemutatkozására is várni kell még. Az egyesben egyedüliként érdekelt versenyzőnk, ha sikerrel veszi az első, Meng Jüan elleni akadályt, legközelebb Kim Clijstersszel találkozik, a második kiemelt belga ugyanis egy gyenge rajt után biztosan nyert 6:3, 6:0-ra.