Vágólapra másolva!
A holland tengerparti városban, Wijk aan Zee-ben szombaton indulnak a sakkórák az esztendő első szuperversenyén. A Corus 2006 tornán  többek között a FIDE új világbajnoka, Veszelin Topalov, a FIDE exvilágbajnoka, Viswanathan Anand is szerepel, a magyar színeket Lékó Péter címvédőként képviseli a 19-es kategóriájú, 14 fős  tornán. A Világkupán remeklő örmény Levon Aronyian, az ukrán olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk, az izraeli Borisz Gelfand és az angol Michael Adams pályázik még nagy eséllyel jó helyezésre. Hatvannyolcadszor rendezik meg a hagyományos versenyt, amelynek 2000-ig a Hoogovens Művek volt a főszponzora, a privatizáció után lett a brit Corus a névadó és egyúttal főtámogató. A viadal első fordulójában Lékó a sötét bábukat vezeti Gelfanddal szemben.

Hagyományosan az év első nagy versenyét Wijk aan Zee-ben rendezik meg. A holland városka két és fél hétig a sakk lázában ég, majd rövid pihenő után már a következő versenyre készülnek. A szuperverseny mellett még számtalan viadalt is szerveznek, profik és amatőrök egy nagy teremben játszanak. Remek hangulatú sakkfesztivál, ahol természetesen a 14 fős szuperverseny áll az érdeklődés középpontjában.

Különleges az idei torna mezőnye, a legfeltűnőbb, hogy nincs orosz résztvevője. A világranglista első tíz helyezettjéből hatan játszanak. Sajnos nem láthatjuk a sakkasztalnál a tavalyi linaresi tornagyőzelme után visszavonulását bejelentő, világranglista-vezető Garri Kaszparovot, aki az 1999-2001 közötti tornákat megnyerte. Egy héttel a rajt előtt mondta le részvételét Vlagyimir Kramnyik, az orosz világbajnok súlyosbodó gerincbántalmai miatt marad távol. Először szerepel világbajnokként a tornán a bolgár Veszelin Topalov, korábbi hét fellépése közül 1996-ban és tavaly volt a legsikeresebb, mindkétszer harmadik lett. Nyolcadszor játszik Lékó Péter, de először címvédőként! A tavalyi viadalon parádés játékkal, legnagyobb riválisát, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot a második fordulóban sötéttel győzte le, s magabiztosan menetelt végig, veretlenül végzett az élen.

Lékó a többi szupernagymesterhez hasonlóan szívesen versenyez Wijk aan Zee-ben, 1994-ben egyik nagymesternormáját éppen a Hoogovens-tornán teljesítette. 2004-ben Anand mögött lett ezüstérmes, három éve az angol Adams volt a második helyen holtversenyes társa. Lékó Péter a vb-n csalódást okozott, a tanulságokat feldolgozta, több mint egy hónapig nagyon intenzíven készült szekundánsával, Arshak Petroszjannal, aki a torna idején is segíti őt. Lékó optimistán vág neki az újabb megmérettetésnek, s dobogós helyezéssel elégedett lenne, rendkívül kiegyensúlyozottnak véli a mezőnyt, s mindenkinek van adóssága. Anand kilencedik fellépésére készül, négyszer már győzött, 2003-ban és 2004-ben is első volt, de mesterhármasában nagymesterünk megakadályozta.

Nagy érdeklődéssel várjuk a nagyok között a Világkupán remek formában győztes örmény Levon Aronyian bemutatkozását. Az ukrán olimpiai bajnokcsapatból ketten is indulnak, Szergej Karjakin 16-dik születésnapját ünnepelte a mai megnyitón. A rutinos honfitárs, a "vezérevezős" Vaszilij Ivancsuk ötödször kapott meghívást, 1996-ban tornagyőzelemmel debütált. Újonc a szuperversenyen a Világkupa bronzérmese, a francia Bacrot, a nagy visszatérő amerikai Kamsky, a junior világbajnok azeri Mamedgyarov. A legtöbbször az angol Adams játszott Wijk aan Zee-ben, 1991-ben mutatkozott be, világbajnok-jelölti párosmérkőzést is vívott itt, tizenegyedszer kezdi az évet a holland városban. A göteborgi sakkcsapat Európa-bajnokságon aranyérmes holland válogatottból hárman is játszanak, Szokolov ellen senki sem mehet biztosra, Tivjakovtól és Van Welytől is jó szereplést várnak.