Vágólapra másolva!
"Ez majdnem olyan, mint Wimbledon, játszom és nyerek. Igazán nagyszerű egymás után győzni, megvédeni a címedet. Ez arra ösztönöz, hogy jövőre is visszajöjjek és harmadszor is nyerjek"- lelkendezett Roger Federer miután 1 óra 55 perc alatt 6:3, 7:6-ra nyert a francia Monfils ellen a dohai Grand Prix férfitenisz-döntőjében.

A legyőzöttről a svájci úgy vélekedett, hogy fiatal és a többiektől eltérő stílusban teniszezik, oda kell figyelni rá. Federer az Australian Open előtt már csak a hagyományos melbourne-i bemutató versenyen játszik. Ezt azért szeretik a meghívottak (Agassi is indult volna), mert garantáltan három meccset játszanak, válogatott ellenfelekkel a Grand Slam előtti héten, nem kell izgulniuk a ranglista pontok miatt, és a pénzdíj is több mint akár Sydneyben vagy Aucklandben.

A 2006-os szezon nyitóhetének szurkolókat szomorító hírével a 35 éves Agassi szolgált: a négyszeres Australian Open-bajnok az idén nem utazik a déli féltekére januárban. "Sanghajban a Mesterek Kupáján sérülten próbáltam játszani, még nem teljesen gyógyultam meg és ez jelentősen visszavetett. Elhatároztam, addig nem indulok újra versenyen, amíg nem tudom a legjobbat kihozni magamból. Sajnos a rengeteg becsülettel végig csinált kezelés és rehabilitáció ellenére a bokám még mindig nem százszázalékos. Csalódott vagyok, hogy az idén nem indulhatok Melbourne-ben"- magyarázkodott az amerikai.

Az ilyenkor szokásos kérdés, hogy egyáltalán pályára lép-e még Agassi, nem sokáig maradt válasz nélkül. Pályafutása során először elindul a január 30-án kezdődő Delray Beach Grand Prix-n. Nem így tervezte, de szabadkártyát kért a szervezőktől, akik boldogan tettek eleget a kérésnek és a verseny 14 éves történetének legnagyobb szenzációjaként készülnek az élő legenda fogadására.

Az első hét három ATP-állomásán történtekről annyit érdemes még megjegyezni, hogy jól járt a horvát Ljubicic. A tavalyi Davis- kupa hőse egy éve Dohában kezdte a szezont és ott a döntőben kikapott Federertől. Az idén az indiai Chenaiban szabadkártyával, első kiemeltként jutott fináléba, miután az elődöntőben meccslabdát hárítva nyert a belga Vliegen ellen, a döntő játszmában 7:6-ra.

A serlegért a kétszeres címvédő Moya várt rá a háló másik oldalán, ráadásul a korábbi világelső spanyol pályafutása 38. ATP-döntőjén pihentebb lehetett, mert a horvát az elődöntőjét is vasárnap fejezte be. Ljubicic végül viszonylag simán nyert (7:6, 6:2 ) és pontban pont annyit kapott, mint tavaly a dohai második helyért, viszont dollárban 31 600-zal kevesebbet.

Ezen a héten Sydneyben és Aucklandben folytatódik a pontgyűjtés. A 2000-es olimpia színhelyén párhuzamosan versenyeznek a nők és a férfiak, ami egyre gyakoribb; az viszont nem jellemző, hogy a nők pénzdíja nagyobb. Az ausztrál városban azonban Clijstersék majd 200 ezer dollárral több pénzért küzdenek. A mezőnyre egyik oldalon sem lehet panasz, a férfiaknál például a négyszeres bajnok, címvédő Hewitt az első kiemelt, de Davigyenko, Ferrero, Robredo, Blake, T. Johansson, Gasquet, Grosjean és Moya is megmozgatja a szurkolókat

Siklós Erik

[origo]