Vágólapra másolva!
Ha valaki 2005. januárjában arra fogad, hogy a 29 éves kaliforniai asszony, Lindsay Davenport megint nem nyer Grand Slamet, de így is megőrzi a trónját a női teniszben a szezon végén, valószínűleg jó pénzt kereshetett volna. Abban viszont nincs semmi szenzáció, hogy Roger Federer az idén is nyert Wimbledonban és a US Openen. A vége tehát ugyanaz lett, mint 2004-ben: a nőknél Davenport, a férfiaknál Federer végzett a ranglista élén.

Sport 2005 - mindet megnézem!

Kezdjük a nőkkel az emlékezést, az illem mellett azért is, mert az orosz-amerikai-belga-francia versenyfutás sokkal kiszámíthatatlanabb volt, mint az urak küzdelme. Itt van mindjárt a végelszámolás. Az egyszerű szurkoló joggal töri a fejét, miként tudta Davenport megelőzni a belga Clijsterst. A focista papa és tornász mama 22 éves lánya több hónapos sérülés miatti kihagyás után csak februárban kezdte az évet, de gyorsan játékba lendült, és márciusban előbb Indian Wallesben, majd Miamiban maradt veretlen.

A két nagy tavaszi amerikai keménypályás versenyen többek között legyőzte Davenportot, Miszkinát, Gyementyijevát, Mauresmót és Sarapovát is. Így három hét alatt 133. helyről újra az elitbe találta magát. Igaz, amikor ezek után a Roland Garroson már esélyesként emlegették, váratlanul kikapott a nem salakspecialista Davenporttól a 16 között, és ez négy héttel később Wimbledonban megismétlődött.

De újra jött Amerika és a henger: győzelem Los Angelesben, majd Torontóban és végül a US Openen, négy elvesztett Grand Slam-döntő után elbírta a terhet, a nyomást. A hagyományos New York-i szuperszombat esti felvonásában egy óra öt perc alatt simán verte Mary Pierce-t. Sokkal nehezebb dolga volt egy nappal korábban az első kiemelt Sarapova ellen, aki a második játszmában öt meccslabdát hárítva egyenlített, igaz, a döntő szettre kifogyott az üzemanyag az orosz tankjából.

Clijsters tehát megnyerte pályafutása első egyéni felnőtt Grand Slam-serlegét, az év folyamán 76 mérkőzéséből 67-en győzött, összesen kilenc versenyen diadalmaskodott, és majd négymillió dollárt teniszezett össze a pénzdíjakból. Egyik említett kategóriában sem produkált nála jobb mutatót senki, de a Melbourne-ben és Wimbledonban is finalista Davenport a maga hat Grand Prix-sikerével mégis megelőzte.

Azt szokták mondani, hogy a ranglista egyrészt 52 hét eredményeit tükrözi, másrészt az egyenletesen jó teljesítmény a meghatározó. Tény, hogy Davenport a Roland Garroson és a US Openen is a negyeddöntőig jutott, és azért 70 meccséből ő is megnyert hatvanat. De nem véletlen, hogy a Nemzetközi Tenisz Szövetség Clijsterst választotta 2005. legjobbjának, ha úgy tetszik, világbajnokának. Meg lennék lepve, ha 2006 január végén nem a belga vezetné a hivatalos ranglistát.

Forrás: EPA
Clijsters és pályafutása első Grand Slam-serlege


Ami a többieket illeti, mindenkinek jutott valami a tortából. Sarapova ugyan nem tudta megvédeni a címét Wimbledonban, de augusztus 22-én ő lett az első orosz a női világranglista élén. A francia Mauresmo az idén sem lett Grand Slam-bajnok, de 26 évesen pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy Los Angelesben megnyerte a szezonzáró WTA Tour bajnokságot, ráadásul a döntőben drámai csatában bizonyult jobbnak Pierce-nél. A 30 éves Mary viszont nem csak ezt a finálét bukta el. Flushing Meadowsban és a Roland Garroson a diadal kapujában állt meg, de ezzel együtt büszke, elégedett lehet: 16. profi idényében visszaküzdötte magát a Top 10-be (az ötödik helyen zárt).

A törékeny külsejű Hennin-Hardene többször is több hónapot bajlódott sérüléssel, de mindössze kilenc versenyen indulva négyet megnyert, köztük a legfontosabbat, a francia nyílt bajnokságot. A Williams nővérek a belgához hasonló évet zárnak: sérülések, kudarcok, de egy-egy újabb Grand Slam trófea azért bekerült a vitrinbe. Serena Melbourne-ben maradt veretlen, tehát jól indult az idény, viszont a végén, 1988 óta először nem az első tízben fejezte be a szezont (11. lett). Nővére, Venus Wimbledont hódította meg három év szünet után újra, immár harmadszor. Az oroszoknak nem jutott Grand Slam serleg (a 2004-es három után), viszont a Top 20-ban annyian vannak, mint az... Ez most hetet jelent és a Fed-kupát azért Gyementyijeva nyerték.