Vágólapra másolva!
Nem meglepő, hogy a magyar sportban olimpiai szemüvegen keresztül nézve idén is a kajak-kenusok tették le a legtöbbet az asztalra, de az egyéni sportágak közül kiemelkedően szerepeltek a birkózók is, annak ellenére, hogy a vb-n és az Eb-n is arany nélkül maradtak. A cselgáncsozók ugyanakkor Braun Ákos sportág révén a sportág második magyar világbajnoki címét gyűjtötték be (az elsőt Kovács Antal még 1993-ban szerezte), s a nagy bravúr kategóriájába tartozik a Hirling Zsolt, Varga Tamás evezősduó vb-elsősége is.

Sport 2005 - mindet megnézem!

A kajak-kenusokra évek óta biztosan számíthatunk, s nem volt ez másképpen idén sem, versenyzőink augusztusban a zágrábi vb-n 40 olimpiai pontot szereztek. Kovács Katalin és Janics Natasa 500 méteren könnyedén győzött, s ugyancsak olimpiai számban, K2 1000 méteren nyert a médiában méltatlanul háttérbe szorult Kökény Roland, Kucsera Gábor kettős is. Egyesben Kovács és Janics sem próbálkozhatott az időrendet figyelembe vett válogatás alapján, így egy erősen valószínűsíthető arannyal szegényebbek lettünk...

Kozmann György, Kolonics György C2 500-on ezüst-, C2 1000-en bronzérmet nyert, női kajakosaink négyesben - Paksy Tímea, Szabó Szilvia, Benedek Dalma, Bóta Kinga -, illetve Viski Erzsébet 500-on ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott. Még júliusban a poznani Eb-n a Kovács, Janincs kettős, valamint férfi K1 500-on Vereckei Ákos győzött, s további öt ezüstöt, valamint egy bronzot sikerült begyűjtenünk az olimpiai számokban. Ám az évre sajnos jutott egy negatív szenzáció is: a vb-n csúnyán leszerepelt kétszeres olimpiai bajnok férfi kajak négyes - Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor - gyaníthatóan a horvát fővárosban ült össze utoljára...

Birkózóink nem kezdték jól az évet, hiszen tavasszal a várnai Eb-n csupán egy bronzra futotta tőlük, amit Aubéli Ottó szerzett a szabadfogás 120 kg-os kategóriájában. Holott a bolgár városban egyidejűleg kötöttfogásban, valamint a női szakágban is kontinensbajnoki érmekért tusakodtak. A vb-n az ősszel Budapest adott otthont, s a Papp László Sportarénában 29 olimpiai pontot begyűjtve szenzációsan szerepeltek versenyzőink. Mondjuk ezt úgy is, hogy a vb-aranyra 1991 óta hiába várunk...

Kötöttfogásban Virág Lajos (96 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) második, Majoros István (55 kg) és Bárdosi Sándor (84 kg) harmadik, szabadfogásban Ritter Árpád (74 kg) második, Aubéli Ottó (120) harmadik lett. S bár a női 59 kg nem olimpiai kategória, mindenképpen meg kell említni, hogy az itt második helyen végzett Sastin Marianna a sportágban az első magyar női világversenyes érmet szerezte.

A rangsorban az úszók foglalják el a harmadik helyet, akik a montreali vb-n 16 pontot szereztek. Ám az nem túlságosan szívderítő, hogy mind a 16 pontot Cseh László jegyezte: 400 vegyesen első, 200 vegyesen második, 100 háton harmadik lett. Női 400 vegyesen Risztov Éva a hetedik helyen zárt, majd az év végén sokak megdöbbenésére 20 évesen bejelentette visszavonulását. Decemberben a trieszti rövid pályás Eb-n Cseh három aranyérmet nyert, s 200 pillangón Európa-bajnok lett Boulsevicz Beatrix is. S mindenképpen meg kell említeni, hogy a sydneyi olimpiai bajnok Kovács Ágnes jelezte, kitart a pekingi ötkarikás játékokig.

Cselgáncsozóink 11 olimpiai pontját a kairói vb-n ketten szerezték: Braun Ákos a 73 lg-ban arany-, Ungvári Miklós a 66 kg-ban bronzérmes lett. Braun a sportág második magyar világbajnoki címét gyűjtötte be, az elsőt Kovács Antal még 1993-ban szerezte. A barcelonai olimpia bajnoka egyébként az év végén bejelentette visszavonulását, miután pályafutása zárásaként még egy ezüstérmet tehetett zsebre a debreceni csapat Eb-n. A "hagyományos" Európa-bajnokságon három dobogós helyezést könyvelhettünk el. Braun Ákos itt is első lett, Ungvári második, a nőknél Mészáros Anett (70 kg) pedig harmadik.

A vívóktól a lipcsei vb-n begyűjtött 12 olimpiai pont bizony kevés, még úgy is, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, s a pekingi játékokig tervező Nagy Tímea idén harmadik gyermekének adott életet, s nem versenyzett. Ugyanakkor a női párbajtőrcsapat - Tóth Hajnalka, Hormay Adrien, Révész Julianna, Szász Emese - ezüstérme kétségkívül bravúr, mint ahogy a tőröző Knapek Edina bronza is.

Férfikard-csapatunk tizedik helye történelmi mélypont. Női kardcsapatunk - Csaba Edina, Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Varga Dóra - harmadik lett, ám nem olimpiai versenyszámban. Igaz, Pekingben a hírek szerint a nőikard-csapatok versenye is felkerül a műsorra - más szám kárára. Aranyat sajnos a hazai rendezésű, zalaegerszegi Eb-n sem sikerült szereznünk, az olimpia ezüstérmes kardozó Nemcsik Zsolt, valamint Tóth Hajnalka egyaránt a második helyen zárt, férfi párbajtőrcsapatunk - Boczkó Gábor, Fekete Attila, Imre Géza, Kovács Iván - harmadik lett.

Evezésben, a Japánban, Gifuban rendezett vb-n a Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős aranyérme könnyűsúlyban hatalmas fegyvertény, s kijár az elismerés a gyakorlatilag kétszemélyes tornász válogatottunknak is. A debreceni Eb-n Berki Krisztián lólengésben első, Gál Róbert talajon harmadik lett. Az év végén a melbourne-i vb-n Gál ismét a dobogó harmadik fokára állhatott, míg Berki hajszállal maradt le az éremről, negyedik lett.

Kínában, az asztaliteniszezők sanghaji világbajnokságán éremszerzésre nem gondolhattunk, ám az aarhusi Eb-n annál inkább, s a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina kettős ezüstérmének örülhettünk is. S Tóth az orosz Szmirnovval vegyes párosban a harmadik helyen végzett.

Még nagyobb siker Zsivoczky Attila bronzérme tízpróbában a Helsinkiben rendezett atlétikai vb-n, valamint Vörös Zsuzsa egyéni ezüstje a varsói öttusa vb-n. Itt a férfiváltónk is remekelt, a Kállai Ákos, Horváth Viktor, Fülep Sándor összetételű trió a dobogó tetejére állhatott.

Az egyéni sportágak képviselői között nagyon rossz évet zárnak ellenben sportlövőink, valamint az athéni doppingbotránytól megtépázott súlyemelőink, akik a maguk világbajnokságán egyetlen pontot sem szereztek. Persze a súlyemelők esetében már az is nagy szó, hogy a sorozatos visszavonulások után egy fiatal csapattal egyáltalán ki tudtak állni a dohai világbajnokságra. Ahogy az elutazás előtt a szakvezetés deklarálta, a cél most csupán az volt, hogy megmutassuk, még létezik a magyar súlyemelés.

Fábik Tibor