Vágólapra másolva!
Az egyformán 1989-es születésű korosztályos Európa-bajnoknők csatájából az egész mezőnyt tekintve is a legjobb időt elérő Jakabos Zsuzsanna került ki győztesen a 400 m vegyes selejtezőjében vasárnap délelőtt, ám Hosszú Katinka is bejutott a szám döntőjébe, méghozzá másodikként, az úszók trieszti rövidpályás kontinensbajnokságának zárónapján.

A kettős magyar matinés siker érdekében a pécsi Jakabos 4:36.43, a bajai Hosszú pedig 4:37.93 percet úszott, s csak a két ifjúsági Eb-aranyérmes került 4:38 perc alá, ami felettébb reményt keltő a 17.15-kor rajtoló finálé előtt.

A többi vasárnapi előfutamot tekintve még a szintén a kitűnő 89-es évjárathoz tartozó Verrasztó Evelyn járt nagyon közel ahhoz, hogy döntős legyen, ám 200 m háton éppen kiszorult a legjobb nyolc közül: 2:10.35 perces teljesítménye tudniillik a kilencedik pozíciót jelentette számára összesítésben. Némi vigaszul szolgálhat neki, hogy a döntős tagsághoz bőven 2:10-en belül kellett volna célba érnie.

Kitett magáért a mindössze 15 éves Dara Eszter is, aki esélytelen volt ugyan a továbbjutásra 50 m gyorson, de dicséretes, hogy csupán egyetlen tizeddel maradt el Jakabos e távon tartott 26.31 másodperces országos csúcsától.

A 200 m pillangón aranyérmes és a 100-as döntőjére készülő Boulsevicz Beatrix a befejező nap délelőttjén inkább csak "önkarbantartásra" szolgáló próbát tett 200 m gyorson, s nem volt reális esélye a nyolc közé jutásra Rácz Ákosnak (200 m mell) és Kis Gergőnek (200 m gyors) sem.

A 17 órakor induló esti programban Jakabos és Hosszú mellett - szombati produkciójának köszönhetően - további három magyar érdekelt még: Kovács Ágnes 100 m mellen, Boulsevicz 100 m pillangón, az itáliai kontinenscsúcson eddig már két aranyat is begyűjtő Cseh László pedig 100 m háton döntőzik.