Vágólapra másolva!
Január elejétől három szövetségi kapitány irányítja a vívóválogatottat: a párbajtőrért Kulcsár Győző, a kardért Nébald György, a tőrért Bernát Zoltán lesz felelős. A három fegyvernemi szakvezető megbízatása a jelenlegi olimpiai ciklusra, egészen pontosan 2008. október 31-ig szól.

A sportág hazai szövetségének elnöksége november 17-i ülésén döntötte el, hogy a feladatok ellátására pályázatot ír ki. A kandidálások beadási határideje december 5-e volt. Párbajtőrben és tőrben egyetlen jelentkezés volt, s mivel mindkét szakember megfelelt a kritériumoknak, megválasztásuk nem okozott meglepetést.

Kardban az egyéniben kétszeres, csapatban négyszeres világbajnok, emellett a válogatott tagjaként olimpiai arany-, ezüst-, és bronzéremmel rendelkező Nébald, illetve a versenyzőként kevésbé sikeres, edzőként viszont rendkívül eredményes Szepesi László pályázott. A bíráló bizottság 6-1-es szavazati aránnyal Nébald jelentkezését támogatta, pénteken az elnökség is ezt az álláspontot fogadta el.

A négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző az utóbbi időben a Honvédnál tevékenykedett, többek között Nagy Tímea edzőjeként, s ugyanennek a klubnak az edzője Bernát Zoltán is, aki a női tőr szakág vezetőjeként szép sikereket ért el az utóbbi időben.

Az eddigi szövetségi kapitány, Szabó Bence, illetve a szövetség közös megegyezéssel bontotta fel a pekingi játékokkal záruló ciklusra korábban megkötött szerződést. Szabó a 2002-es év elejétől volt a válogatott élén, a szövetség elnöksége tavaly novemberben bízta meg őt újabb négy évre a szakvezetői teendők ellátásával. Eleinte három fegyvernemi menedzser és hat szakági vezetőedző is tevékenykedett mellette, később "csak" hat vezetőedző segítette a munkáját. A szövetség elöljárói most - többek között - éppen azért foglaltak állást a változtatás mellett, mert az elmúlt években nem volt egyértelmű, ki felel egy-egy adott eredményért.

A három új szövetségi kapitány az utánpótlásért is felelős lesz.