Vágólapra másolva!
A hétfői határidőig négy pályázat érkezett be a Magyar Vívószövetség által kiírt szakági szövetségi kapitányi posztokra, s tőrben, valamint párbajtőrben csak egy-egy szakember jelentkezett. Így Bernát Zoltán és Kulcsár Győző biztos befutó, kardban pedig Nébald György vagy Szepesi László lehet a kapitány.

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége még novemberben úgy döntött, hogy a nyáron elindított szakmai megújulási folyamat jegyében január 1-től a szakágak (tőr, párbajtőr, kard) élére önálló döntési joggal rendelkező szövetségi kapitányok kerülnek, s a posztokra pályázatot írnak ki.

A pekingi olimpiáig érvényes szerződéssel rendelkező, eddigi "összfegyvernemi" kapitány, Szabó Bence a helyzetet számára méltatlannak ítélve azonnal jelezte, hogy nem pályázik, és közös megegyezéssel szerződést bontott a Magyar Vívó Szövetséggel.

A kapitányi posztokra kiírt pályázatokra a jelentkezési határidő hétfő 12 óra volt, s tőrben Bernát Zoltán, aki az idei Eb-ig a női tőrözők munkáját irányította, párbajtőrben pedig a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, Nagy Tímea edzője egyedül jelentkezett. Mivel mindketten eleget tesznek a feltételeknek, kinevezésük nem ütközhet akadályba.

Kardban az 1988-as szöuli olimpián a kardcsapattal aranyérmes Nébald György és a korábban Franciaországban dolgozó Szepesi László - aki a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Lamour mestere volt - között pénteken dönt a pályázatokat elbíráló bizottság. Bár tervezte, hogy kandidál, Kovács Tamás technikai igazgató az elnökség és a vívószövetség szponzorai kérésének eleget téve végül nem jelentkezett kardkapitánynak, s így továbbra is koordináló feladatot lát el.

Fábik Tibor