Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban, a sakk Világkupa harmadik fordulójában öten biztosították továbbjutásukat. A tizenhat párharcból tizenegy nem hozott döntést, a hétfői rapid rájátszáson így nagyüzem lesz. A játéknap legnagyobb szenzációjaként a belga Mihail Gurevics sötéttel nyert a hatodik helyen kiemelt spanyol Alekszej Shirov ellen. Az örmény Levon Aronyian, az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov, az orosz Konsztantyin Szakajev és Vlagyimir Malahov jutott még "pótvizsga" nélkül a negyeddöntőbe. Sötéttel nyert a bolgár Ivan Cseparinov és az orosz Jevgenyij Barejev, ezzel kiharcolták a rapid rájátszást.

A Világkupán a legjobb 32 között öt mérkőzés dőlt el, így öten már nyugodtan várhatják a negyeddöntőt. A játéknap legnagyobb meglepetését a hatodik helyen kiemelt spanyol Alekszej Shirov búcsúja jelentette. A belga színekben versenyző, egykori orosz Mihail Gurevics francia védelme kiállta a próbát, Shirov sorsát egy durva elnézés pecsételte meg.

A spanyol nagymester váratlan kiesése Vaszilij Ivancsuk számára is kellemetlen, ha a francia Etienne Bacrot is kudarcot vallana a rapid rájátszásban, akkor az ukrán nagymester nem játszhatna a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken. A norvégok nagy reménységének, Magnus Carlsennek is megremegett a keze. Hiába nyerte meg az első játszmát sötéttel a bolgár Ivan Cseparinovval szemben, világossal nem tudta kihasználni az esélyt, "pótvizsgára" kényszerül a 15 éves fiú.

A holland Loek Van Wely nem tudta megismételni jó játékát Tejmur Radzsabov ellen, az azeri nagymester könnyedén egyenlített ki. Az Európa-bajnok holland csapat másik két tagja, Szergej Tivjakov és Ivan Szokolov már pakolhat, lesz idejük kiheverni a csalódást, s készülhetnek a januári Corus 2006 szuperversenyre. Sötéttel egyenlített ki az orosz Jevgenyij Barejev. A hétfői rapid rájátszásnak nagy a tétje, a győztesek még világbajnok-jelöltek lehetnek.