Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban lejátszották a sakk Világkupa harmadik fordulójának első partijait, a legjobb 32 között hét győzelem született. A játéknap szenzációjaként a 15 éves norvég csodagyerek, Magnus Carlsen nyert a bolgár Ivan Cseparinov ellen. A hullámzó összecsapásban Carlsen bástyája végül erősebbnek bizonyult, mint Cseparinov két tisztje. Az örmény Levon Aronyian sorozatban ötödször győzött, a holland Loek Van Wely már a nyitásban meglepte az azeri Tejmur Radzsabovot. Honfitársai azonban rossz napot fogtak ki, Szergej Tivjakov és Ivan Szokolov is vesztett. Jevgenyij Barejev lebecsülte a kubai Lazaro Bruzon akcióját, és világossal kényszerült kapitulációra. Vasárnap ellenkező színelosztással a nagymesterek ismét megmérkőznek egymással.

Heten kerültek lépéselőnybe a szibériai olajvárosban zajló Világkupa harmadik fordulójának első partijai után. Három nagymester helyzete különösen előnyösnek tűnik, hiszen sötéttel nyertek. A bolgár világbajnok, Veszelin Topalov 19 éves szekundánsa, Ivan Cseparinov a 85. lépés megtétele után kapitulációra kényszerült a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 15 éves Magnus Carlsennel szemben.

A norvég csodagyerek bátran vállalta a megnyitási kalandot, korán felborult az anyagi egyensúly, sötétnek bástyája és két gyalogja harcolt világos két tisztje ellen. Nehéz volt értékelni a pozíciót, a küzdő felek is itt-ott pontatlankodtak. Utolsóként az "idősebb" sakkozó hibázott, Magnus bástyája betört a világos állásba, és a bolgár nagymesternek többé nem volt védelme.

Az izraeli Emil Szutovszkij szokásához híven nagy viharokat kavart a táblára, minőséget áldozott, végül a francia Etienne Bacrot elleni kalandos partija a 61. lépés után végződött döntetlennel. Az örmény Levon Aronyian folytatta nagyszerű sorozatát, már ötödik partiját nyerte meg. Nem tűnt nyerőesélyesnek állása, de határtalan önbizalommal játszott, s az ukrán Alekszandr Arescsenko nem bírta a feszültséget.

A Sulman-Griscsuk, a Gelfand-Pantsulaja és a Gurevics-Shirov partikban még húsz lépésig sem jutottak el, a francia Joel Lautier és az orosz Jevgenyij Najer a 20. húzás után osztozott meg a ponton.

Érdekes küzdelem végén remizett a grúz Baadur Zsobava és az orosz Szergej Rublevszkij, a békés megoldás mellett döntött az indiai Pentala Harikrisna és az orosz Alekszej Drejev is. Kimerített minden lehetőséget a spanyol Francisco Vallejo Pons és az ukrán Zahar Jefimenko, logikus volt a döntetlen eredmény. Nagy izgalmak után született meg a pontosztozkodás az amerikai Gata Kamszky és az izraeli Ilija Szmirin partijában. Remekelt az Európa-bajnok holland csapat egyik legjobbja, Loek Van Wely.

Az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc királyindiai védelme ellen hatásos gyalogáldozatot talált, látványnak is szép volt a két világos gyalog, amely a hetedik sorig tört előre. Radzsabovnak alighanem kevésbé tetszett, de a minőségáldozat végképp megpecsételte sorsát. Simán nyert az ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov, rossznak bizonyult a holland Ivan Szokolov vezércseréje, az orosz Jevgenyij Barejev lebecsülte a kubai Lazaro Bruzon királyszárnyi akciójának veszélyeit. A második fordulóban hatot is remizett a hollandokhoz "átigazolt" egykori orosz Szergej Tivjakov mire a "hirtelen halál" partiban kiharcolta a továbbjutást.

A szintén rapid rájátszásra kényszerült orosz Konsztantyin Szakajev kisebb nehézség árán lépett tovább. Világossal Tivjakov ellen nagy türelemmel játszotta a zárt állást, hosszas manőverezgetés után a 64. lépésben "elsütötte" az oly hosszú ideig, a d5 centrális mezőn tervezett áldozatot.

a legjobb 32 között az első játszmák eredményei
Cseparinov (bolgár, 2618) - Carlsen (norvég, 2570) 0 - 1
Szutovszkij (izraeli, 2654) - Bacrot (francia, 2725) döntetlen
Aronyian (örmény, 2724) - Arescsenko (ukrán, 2653) 1 - 0
Sulman (amerikai, 2565) - Griscsuk (orosz, 2720) döntetlen
Gelfand (izraeli, 2717) - Pantsulaja (grúz, 2578) döntetlen
Gurevics (belga, 2652) - Shirov (spanyol, 2710) döntetlen
Zsobava (grúz, 2601) - Rublevszkij (orosz, 2652) döntetlen
Van Wely (holland, 2648) - Radzsabov (azeri, 2704) 1 - 0
Ponomarjov (ukrán, 2704) - Xu Jun (kínai, 2582) 1 - 0
Szakajev (orosz, 2668) - Tivjakov (holland, 2699) 1 - 0
Szokolov (holland, 2696) - Malahov (orosz, 2670) 0 - 1
Harikrisna (indiai, 2673) - Drejev (orosz, 2694) döntetlen
Kamszky (amerikai, 2690) - Szmirin (izraeli, 2673) döntetlen
Vallejo Pons (spanyol, 2674) - Jefimenko (ukrán, 2637) döntetlen
Lautier (francia, 2679) - Najer (orosz, 2641) döntetlen
Barejev (orosz, 2675) - Bruzon (kubai, 2677) 0 - 1