Vágólapra másolva!
San Luisban, a sakkvilágbajnokság harmadik fordulójában Polgár Judit szenzációs támadójátszmában legyőzte az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot. A FIDE aktuális világbajnoka ellen Judit kettős tisztáldozatos változatot játszott meg, amely Perényi Béla nagy találmánya volt. Nagymesternőnk remek partija lázba hozta az interneten a vb-t figyelők sokmilliós táborát. Lékó Péter elszenvedte második vereségét. Nagyon rosszul játszott, neki mumusa az orosz Peter Szvidler. Megvillant Viswanathan Anand, megnyitáselméleti újítása, látványos áldozatokkal fűszerezett támadása is nagy elismerést aratott. Veszelin Topalov kevésbé látványosan szerezte meg második győzelmét. A negyedik játéknapon  magyar rangadó lesz, Lékó-Polgár szereposztásban.

Egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Egy látványos, bravúros győzelem, és egy szinte ellenállás nélküli vesztés nagymestereink mérlege a távoli argentínai üdülőhelyen. A harmadik fordulóban két élvezetes, áldozatokkal fűszerezett remek támadójátszmát láttunk, és a sakkrajongók népes tábora Polgár Juditot és Viswanathan Anandot ünnepelte! A különböző honlapokon sok-sok nyelven kommunikáló neves és névtelen sakkbarát egyöntetűen meghajtotta az elismerés zászlaját.

Polgár Judit egy magyar változattal rukkolt ki, amelyet Perényi Béla vezetett be a gyakorlatba, és elméletét számos kitűnő sakkozónk is értékes elemzésekkel, remek nyerésekkel szélesítette. Judit az 1999-es Dos Hermanas-i tornán Viswanathan Anandot is legyőzte ebben a folytatásban, igaz akkor 13.Fd2-vel játszotta a varit. Remek választás volt, hogy egészséges kockázatvállalással élesen nyerésre játszott, ez láthatóan nagyon meglepte a FIDE aktuális világbajnokát, Rsuztam Kaszimdzsanovot. Élmény volt nézni a világos tisztek közötti harmóniát. Újabb tisztáldozat időnyerésért, egy pici hiba becsúszott az előadásba. Kaszimdzsanov már megadat magát, lelkileg összetörve talán már a címétől búcsúzott, nem ragadta meg a váratlan esélyt. A viharos támadás eredményeként Judit fölényes végjátékra egyszerűsített, és feladatát technikailag tökéletesen megoldotta. Nagy lélektani előnnyel ülhet le a magyar rangadóhoz, hiszen megilletődötten kezdte a vb-t, a győzelem azonban visszaadhatta önbizalmát.

Lékó Péternek nagy mumusa Peter Szvidler. A brissagói világbajnoki döntőn Szvilder egyik szekundánsa volt, túl jól megismerte nagymesterünk hibáit és erényeit. A dortmundi szuperversenyen Lékó sötéttel a szicíliai védelem Rossolimo változatában.vereséget szenvedett tőle A sikertelen kezdés, a két elrontott parti, a közeli rossz emlék mind nyomasztóan hatott rá, és ez meglátszott játékán. Sokat gondolkodott, de hatástalanul, szinte ellenállás nélkül vesztett. A játszma végállása egészen tragikus.

A világbajnokság résztvevői interjúikban sűrűn hangsúlyozták, hogy jól előkészített megnyitási újítás aranyat érhet. Viswanathan Anand bemutatott egyet a repertoárjából. A sikeréhez kellett az előző napi szerencsés megmenekülése, és az angol Michael Adams váratlan "kirándulása" a spanyol megnyitás Zajcev változatába. Mickey nem sejthette, hogy az indiai exvilágbajnok már jóval korábban "megfőzte a mérget", csak a megjátszására kellett várnia. Anand a 23. lépésben újított, a zseniális vezérlépéssel a sötét királyszárnyat célozta meg. Nem érdekelte egy-két ütésben álló tisztje. Örökös sakk a támadás vége, kérdezgették egymást az interneten a drukkerek. Anandnak eszébe sem jutott remizni, egy gyilkos erejű huszárlépés megpecsételte Adams sorsát.

Kevésbé látványosan, de eredményesen játszott Veszelin Topalov. Áldhatja az égieket, hogy megúszta az első fordulóban Lékó ellen a vereséget, bánkódhatott, hogy menekülni engedte Anandot. Az orosz Alekszandr Morozevics eredeti játéka a bolgár nagymester ellen hatástalan volt, a bonyolult küzdelemben az esélyesebb Topalov volt a jobb.

A 3. forduló eredményei:
Morozevics (orosz, 2707) - Topalov (bolgár, 2788) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 74)
Szvidler (orosz, 2738) - Lékó Péter (2763) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 31)
Polgár Judit (2735) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) (Szicíliai védelem,
Anand (indiai, 2788) - Adams (angol, 2719) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 32)

A világbajnokság állása:
1-2. Anand és Topalov 2,5 pont
3. Szvidler 2
4. Polgár Judit 1,5
5-7. Adams, Kaszimdzsanov és Morozevics 1
8. Lékó Péter 0,5

A verseny táblázata:

1.Lékó Péter2763 = 0 0
2.Morozevics2707 = = 0
3.Szvidler27381 = =
4.Polgár Judit2735 0 = 1
5.Anand2788 1 1 =
6.Adams2719 = =0
7.Kaszimdzsanov2670 = = 0
8.Topalov27881 1 =



A 4. forduló párosítása: