Vágólapra másolva!
Továbbra is remekül szerepelnek versenyzőink a budapesti birkózó-világbajnokságon, hiszen a szombat délelőtti program során a 66 kg-ban Füredy Levente, valamint a 84 kg-ban Bárdosi Sándor is bejutott a negyeddöntőbe.

A vb szombati versenynapján érdekelt három indulónk nem panaszkodhatott a sorsolására: a 66 kg-ban Füredy Levente a brazil Migliacciót, a 74 kg-ban Horváth András az ausztrál Sahsavant, a 84 kg-ban Bárdosi Sándor az izraeli Manasherovot fogta ki elsőnek, s mindannyian a 16 közé jutásért kezdtek, azaz megúszták a selejtezőt. S azt is örömmel konstatáltuk, hogy Bárdosi a táblán messzire került az athéni olimpiai bajnok orosz Misintől, aki tavasszal a várnai Eb-t is megnyerte, többek között sydneyi ezüstérmesünket is legyőzve.

Válogatottunkból szombaton délelőtt elsőként Horváth kezdett, aki kétszer is három pontot érően hajította el ellenfelét, s 2-0-ra (5-0, 3-2) verte az ausztrált. Bárdosi még könnyebben bánt el Manaserovval. Az akció nélküli első perc elteltével először az izraeli volt a kedvezményezett, de semmit sem tudott kezdeni a térdelőhelyzetbe küldött Bárdosival, aki viszont a szerepek felcserélődése után remekül pörgetett, s így 2-0-ra nyerte az első menetet. A másodikban pedig a lehető legjobban használta ki, hogy ezúttal neki kedvezett a sorsolásnál feldobott korong, hiszen a fordított emelésből úgy vágta bele a szőnyegbe ellenfelét, hogy az rövid ellenállás után két vállra került. A két évvel ezelőtti párizsi vb-n bronzérmes Füredy sem akart kimaradni a sorból. Az első menetben 3-0-ra, a másodikban három tanári módon végrehajtott pörgetéssel 6-0-ra verte a sportág rejtelmeivel vélhetően még csak ismerkedő brazilt, így ő is bekerült a legjobb tizenhat közé.

A nyolcaddöntőből sajnos az egyenes ágon Horváth András nem tudott továbblépni, pedig a svájci Buchert mindenképpen illett volna legyőznie. Ám a három menetig húzódó mérkőzésen hiába volt három lehetősége arra, hogy a térdelőhelyzetbe küldött ellenfelét megpörgesse, egyikkel sem élt. A svájci a meneteket tekintve 2-1-re nyert, s mivel egy alkalommal látványosan, három pontot érően eldobta Horváthot, azt kell mondani, hogy mindenképpen megérdemelten.

Füredy Levente a negyeddöntőbe kerülésért a cseh Sobeckyvel kerül össze, és neki sikerült leküzdeni az akadályt. Az első menetet 5-1-re nyerte, s az 1-1-re végződő második is az övé lett, mivel ilyenkor az dönt, hogy melyik versenyző szerezte az utolsó pontot, s ez Füredy volt. Bárdosi Sándor sem kapott félelmetes ellenfelet az észt Thomberg személyében, de első menetet 1-1-gyel mégis elbukta, mert itt az észt szerezte az utolsó pontot. Akciót egyikük sem tudott végrehajtani, a pontot mindketten azért kapták, mert kivédekezték a másik próbálkozását.

A második menetben azonban Bárdosi élt a kedvezményezettségével. Négy pontot érően hajította el az észtet, aki később nem tudott fogást találni olimpiai ezüstérmesünkön. S mivel Thomberg a menet végére megkapta a harmadik intését, a mérkőzésvezető leléptette. A feszült utolsó másodpercekben az észt eltépte Bárdosi mezét, de nagyobb bosszúságot nem tudott okozni.

"Nagyon felbosszantott a srác, mert egyáltalán nem akart birkózni. Neki egyértelműen csak az volt a célja, hogy ne legyen semmiféle akció a meccsen, mert így is lehet nyerni. Csak szerencse kell a sorsolásnál, amikor feldobják a korongot. Megmondom őszintén, azt észre sem vettem, hogy az ellenfelemnek összegyűlt a három intése, így vége lett a meccsnek. Én azt hittem, hogy még jön a harmadik menet..." - nyilatkozta Bárdosi.

A délutáni programban Bárdosi a görög Charempasvili, Füredy pedig az észak-koreai Kim Kum Csol ellen lép szőnyegre.