Vágólapra másolva!
A négy számból hármat a magyar vívók nyertek szombaton a Nemzeti Lovardában rendezett III. Józsefváros-kupa nemzetközi versenyen, amelyen a kard egyéni olimpiai bajnok olasz Montano a vert mezőnyben végzett. A győztes az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt lett, párbajtőrben Fekete Attila végzett az első helyen, míg a nőknél párbajtőrben Révész Julianna, kardban az olasz Marzocca bizonyult a legjobbnak.

Az októberi, lipcsei világbajnokságra már javában zajló felkészülés jegyében Szabó Bence szövetségi kapitány a válogatottak számára kötelezővé tette az indulást. S mivel az olaszok férfi és női kardban egyaránt, a franciák pedig női kardban a legjobbjaikkal érkeztek, mindenképpen erőfelmérőként foghatták fel a versenyt.

Az olasz válogatottal eljött Aldo Montano is, aki az athéni olimpiát, majd idén a zalaegerszegi Eb-t is megnyerte, a döntőben mindkét esetben Nemcsik Zsoltot legyőzve. S itt voltak a kanadai párbajtőrözőnők is, akik Athénban a négy közé jutásért hatalmas meglepetésre kiverték csapatunkat.

Szombaton azonban a négy szám közül háromban a mieink vitték a prímet. Férfi kardban Montanónak már a 16 közé jutásért is meggyűlt a baja Móczár Benjaminnal, de ezt az asszót végül 15-13-ra megnyerte. A következő körben azonban Decsi Tamás 15-9-re legyőzte, s erről az ágról be is került a döntőbe.

"Két éve itt a döntőben Ferjancsik Domonkostól kikaptam, tavaly megnyertem a versenyt, s szeretnék most is győzni, de nagyon nehéz dolgom lesz..." - jegyzete meg Decsi, amikor már tudta, hogy a másik ágon Nemcsik Zsolt jutott be a fináléba. S itt aztán valóban érvényesült a papírforma, Nemcsik 15-11-re nyert. Szó volt róla, hogy a verseny után egy gála keretében Nemcsik újra összecsap Montanóval, de az olasz úgy döntött, hogy inkább nem kér ebből az asszóból...

Férfi párbajtőrben az osztrák Marik, a világranglista jelenlegi második helyezettje számított a legnevesebb külföldinek, de ő sem volt sokáig versenyben, a 16 között 10-9-re kikapott a román Poptól, akit a következő körben a csapatban kétszeres olimpiai ezüstérmes Kovács Iván ejtett ki 15-12-vel.

A döntőbe jutásért aztán a csapatban kétszeres világbajnok, de az olimpiáról lemaradt Fekete Attila 15-10-re legyőzte Kovácsot, majd az első helyért vívott asszóban 15-13-ra Pádár Tamást is. Érdekesség, hogy az athéni ezüstérmes csapatunkból Boczkó Gábor már a 16 között kiesett - az elődöntőig menetelő Szényi Péter verte meg 11-10-re -, Imre Gézát pedig még a 32 között éppen Fekete, 15-12-re.

A nőknél párbajtőrben Révész Julianna nagy menetelést hajtott végre, válogatott csapattársai közül Hormay Adrient a 16 között 8-7-re, Szász Emesét az elődöntőben 15-13-ra verte, majd a döntőben a kanadai Leprohon ellen a mérkőzésidő lejárta után "aranytussal" győzött 12-11-re. A vendégeknek csupán női kardban termett babér. Bár a legjobb nyolc között még itt is öt magyar állt, a döntőt végül egy olasz és egy francia vívta, s az olasz Marzocca nyert.

Az immár harmadszor megrendezett Józsefváros-kupán a döntőket a Nemzeti Lovardában formabontó módon a szabadban vívták. Mégpedig több száz néző előtt, akiket a rendező józsefvárosi önkormányzat gulyáslevessel, rétessel és sörrel is megvendégelt, betétprogramként lovas és lovas íjász bemutatót is láthatott a publikum, s persze nem utolsó sorban a magyar sikerekre való tekintettel igazán remek volt a hangulat a Nemzeti Lovardában.

Eredmények:
Férfiak, kard, elődöntők: Nemcsik-Lontay 15-8, Decsi-Kósa 15-11;
döntő: Nemcsik-Decsi 15-11

párbajtőr, elődöntők: Pádár-Szényi 12-11, Fekete-Kovács I. 15-10
döntő: Fekete-Pádár 15-13

Nők, kard, elődöntők: Marzocca (olasz)-Pető 15-14, Perrus (francia)-Sznopek 15-14
döntő: Marzocca-Perrus 15-14

párbajtőr, elődöntők: Révész-Szász 15-13, Leprohon (kanadai)-Mackay (kanadai) 15-9
döntő: Révész-Leprohon 12-11

A Józsefváros-kupán vasárnap 10 órától az utánpótlás korosztály legjobbjai, valamint a veterán korosztály képviselői lépnek pástra. A döntőkre 17 órától kerül sor a Nemzeti Lovardában.

Fábik Tibor