Vágólapra másolva!
Az első öt állomás megszokott pénteki versenynapjaihoz képest formabontóan, ugyanakkor a zárást tekintve a hét végén Berlinben hagyományőrzően vasárnap fejeződik be az atlétikai Golden League-sorozat. A német fővárosban az orosz Tatjana Lebegyeva számára hatalmas a tét, mert ha a hatodik GL-versenyen is megnyeri a női hármasugrást, akkor egyedül viszi el a sorozat egymillió dolláros fődíját.

Hasonló tettre eddig csak egyszer, 2003-ban volt példa, amikor csupán a női 800-on versenyző mozambiki Maria Mutola tudott győzni mind a hat állomáson. Tavaly ketten osztoztak a nem hétköznapi prémiumon: a svéd hármasugró Christian Olsson és a bahamai 400-as Tonique-Williams Darling nyert egyaránt 500 ezer dollárt.

A hó eleji helsinki vb-n a döntő előtt sérülés miatt visszalépő Lebegyevának most is az ellenfelei között lesz a világbajnok jamaicai Trecia Smith, a vb-3. orosz Anna Pjatyih és a kubai állampolgárságát szudánira cserélő vb-4. Yamilé Aldama, akik a vb után Zürichben és Brüsszelben sem bírtak Lebegyevával.

Az 1936-os berlini ötkarikás játékokra épített Olimpiai stadionban már 1937-ben megrendezték az idén "ISTAF 2005" nevet viselő verseny elődjét, s 85 ezren szorongtak a lelátókon. A felújítási munkálatok után csökkent a nézőtér befogadóképessége, de tavaly így is 62 ezer helyszíni szurkolót regisztráltak.

A szervezők közönségcsalogatónak idén tíz újdonsült világbajnokot nyertek meg: a férfiaknál 800 méteren indul a bahreini Rasid Ramzi (aki Helsinkiben 1500-on is nyert), 5000-en a kenyai Benjamin Limo, 110 m gáton a francia Ladji Doucoure (aki tagja volt a 4x100-as világbajnok francia váltónak is), magasugrásban az ukrán Jurij Krimarenko, rúdugrásban a holland Rens Bloom, gerelyhajításban az észt Andrus Värnik, a nőknél 100-on az amerikai Lauryn Williams, 800-on a kubai Zulia Calatayud, hármasugrásban a már említett jamaicai Trecia Smith, diszkoszvetésben pedig hazai pályán a német Franka Dietzsch.

Az athéni olimpia bajnokai közül a férfiaknál a magasugró svéd Stefan Holm, a gerelyhajító norvég Andreas Thorkildsen, a nőknél 100 m gáton az amerikai Joanna Hayes, valamint a diszkoszvető orosz Natalja Szadova emelheti a színvonalat. Férfi 100 méteren az olimpiai és világbajnok amerikai Justin Gatlin nem lesz ott a rajtnál, ellenben a szám korábbi egyeduralkodója, honfitársa, Maurice Greene igen, egy számára nagyon rosszul sikerült szezon vége felé.

Fábik Tibor