Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szankciókat helyezett kilátásba a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstronggal szemben, ha igaznak bizonyul a L'Équipe francia sportlap állítása, miszerint EPO-t mutattak ki az amerikai versenyző 1999-ben doppingellenőrzésre leadott mintájában.

"A jogászaink megvizsgálják a lehetőségét annak, milyen lépéseket tehetünk, milyen büntetésre van kilátás. Eredmény egy-két napon belül várható" - mondta Enrico Carpani, a UCI szóvivője.

Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint is a UCI-nak kell lépnie az ügyben. "Ha valóban találtak tiltott szert, mi akkor sem tehetünk semmit, mivel az adott időszakban még nem léteztünk. De rendkívül fontos, hogy az igazság kiderüljön" - jelentette ki Pound.

A WADA 1999 novemberében alakult meg, Armstrongtól pedig az év júliusában vettek mintát. A L'Équipe cikke szerint az amerikai klasszis egy 1999-es, lefagyasztott mintáját a chatenay-malabryi laborban újra megvizsgálták, s eritropoetint (EPO) mutattak ki benne.

Ugyanakkor a labor vezetője azt mondta, nem állítható, hogy az EPO-t tartalmazó vér az amerikai kerekestől származik, mivel a vizsgálatokat anonim módon folytatták. Maga az érintett tagadta, hogy valaha is tiltott teljesítményfokozót használt volna, s azt állította, boszorkányüldözés folyik ellene.