Vágólapra másolva!
Ismét nyilvánosság elé lépett Kosztasz Kenterisz olimpiai bajnok görög vágtázó, akit - Ekaterini Tanuval együtt - kizártak az athéni játékokról, miután megsértette a doppingszabályokat.

"Amint lehet, visszatérek a versenyzéshez. Remélem, mielőbb megoldódik ez a régóta húzódó ügy" - nyilatkozta a Sydneyben 200 m-en aranyérmes futó, aki egy templomot látogatott meg hazájában.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) áprilisban fellebbezést nyújtott be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), miután egy, a görög sportági szövetség által felállított bizottság ártatlannak találta a két sportolót. Az IAAF decemberben függesztette fel a versenyzési jogukat, mert bizonyítottnak látta, hogy tavaly három doppingellenőrzésen - az olimpia előtt, valamint Chicagóban és Tel-Avivban - szándékosan mulasztották el a vizsgálatot.

Kenteriszt és a 2000-ben 100 m-en ezüstérmes Tanut az athéni játékok megnyitója előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők nem jelentek meg a vizsgálaton. A NOB először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban a meghallgatás előtt rejtélyes motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson. A két atléta végül az ötnapos csúszást követő NOB-meghallgatás után bejelentette, hogy nem indul a játékokon.

A görög ügyészség november közepén vád alá helyezte a doppingvizsgálat szándékos elmulasztásáért Kenteriszt és Tanut. Dimitrisz Papangelopulosz főügyész akkor kijelentette, három hónapos nyomozás végén jutottak arra az álláspontra, hogy az atléták tudatosan nem vettek részt a vizsgálaton, valamint másnapi motorbalesetüket megrendezték, s ezzel szándékosan megtévesztették a hatóságokat.