Vágólapra másolva!
Az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán a tizedik helyen végzett a diszkoszvetés döntőjében a helsinki atlétikai világbajnokságon. Vasárnap a többi magyar versenyzőnek sem termett sok babér, a rúdugró Molnár Krisztina a selejtezőben, míg a 400 méteren induló Petráhn Barbara az előfutamban búcsúzott. Az amerikai Justin Gatlin tavalyi olimpiai aranyérme után megszerezte első világbajnoki címét: Helsinkiben 9.88 mp-cel diadalmaskodott férfi 100 méteren.

Kővágó 62,94 méterrel kezdett, ezzel az első sorozat után a hetedik helyen állt. Nagyjából mindenki a 63-64 métert célozta meg, meglepetésre az amerikai Jarred Rome vezetett 64,22-vel. A címvédő, - Fazekas Róbert kizárása után - athéni győztes és idén is ranglistavezető litván Alekna kissé visszafogottan 63,93-mal nyitott.

Másodikra azután Alekna megmutatta, miért is számít a legnagyobb favoritnak, elsőként repítette a diszkoszt a 65-ös vonal mögé (67,90). Kővágónak nem sikerült javítania (62,68), s mivel az addig mögötte állók közül többnek igen - például a német Möllenbecknek (65,24) -, visszacsúszott a kilencedik helyre, azaz a következő körben a legjobb nyolc közé jutásért kellett dobnia. Ezen az estén azonban úgy tűnt, nincs csúcsformában, 59,61-gyel búcsúzott a döntőtől, a tizedik helyen zárt, így állt a vb előtti idei világranglistán is, csak akkor 65,99 méterrel. A selejtezőben elért 64,30-as eredménye is bőven elég lett volna a folytatáshoz.

"Sajnos most ennyi volt bennem, nagyon sűrű a mezőny, néhány centiméteren múlik egy jobb helyezés" - mondta Kővágó. "Szerintem ez a mezőny erősebb, mint az olimpián volt, ezt mutatja, hogy rajtam kívül Riedel és a tavalyi Világdöntőben nyertes spanyol Pestano sem került a nyolc közé. Az első két dobásom technikailag nem sikerült a legtökéletesebbre, nem voltam elég gyors, a harmadikat pedig elrontottam."

A korai kiesés sorsára jutott az ötszörös világbajnok, veterán (38 éves) német Lars Riedel is 63,05 méteres legjobbjával. A nyolc között Alekna megerősítette (68,10), majd elvesztette első helyét, mivel az idén rajta kívül egyedül 70 méter fölé került észt Kanter megelőzte (68,57). Az ötödik sorozatban nem változott a helyzet, de maradt csattanó a végére: Alekna ismét királlyá koronáztatta magát, miután a döntő utolsó dobásával 70,17 méter került a neve mellé! A litván diszkoszvető a sydneyi olimpia, a 2003-as vb, majd a tavalyi athéni ötkarikás játékok után negyedik világversenyén diadalmaskodott.

férfi diszkoszvetés:
1. Virgilijus Alekna (Litvánia) 70,17 m
2. Gerd Kanter (Észtország) 68,57
3. Michael Möllenbeck (Németország) 65,95
...10. Kővágó Zoltán 62,94