Vágólapra másolva!
Három döntős és négy búcsúzó - ez a magyar atléta-válogatott első napi mérlege a helsinki világbajnokságon. A diszkoszvető Kővágó Zoltán és a kalapácsvető Pars Krisztián a papírformát igazolva, míg a magasugró Győrffy Dóra kellemes meglepetésre jutott fináléba.

Az olimpiai ötödik Pars Krisztián bejutott a kalapácsvetés hétfői döntőjébe. A kalapácsvetők selejtezőjének első csoportjából csak az idei világranglistán második fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij dobta túl a 77,50 méteres szintet, igaz ő alaposan, 81,20 méterrel bizonyult a legjobbnak. De a hazaiak legnagyobb kedvence, Olli-Pekka Karjalainen is döntősnek érezhette magát, mivel harmadikra szinte telibe találta a szintet jelző vonalat (77,30).

Pars a második csoportban 75,62 méterrel kezdett, s már ekkor látható volt, hogy ez is elég lesz a fináléhoz. Másodikra 75,55 következett, majd harmadikra javított, s biztató, 76,86-tal zárt. Így a hatodik helyen jutott a döntőbe. Az idén csaknem világcsúcsot javító, s címvédő fehérorosz Ivan Tyihon csak harmadikra biztosította helyét a legjobbak között, két gyenge kísérlet után ekkor megdobta a szintet (79,26). Kiesett többek között két olimpiai dobogós, az athéni bronzérmes török Apak Esref és a Sydneyben második olasz Nicola Vizzoni.

"Próbáltam lazán dobni, nem görcsölni, hiszen tartalékolni akartam a döntőre is. Jól ment a versenyzés, a fináléban 79 méter körüli eredményre számítok, ezzel akár a dobogón is végezhetek. A két fehérorosz mögött kiadó a harmadik hely, amelyre velem együtt hárman-négyen is pályáznak. Ezzel együtt, ha sikerülne a tavalyi, olimpiai helyezésemet elérni, már elégedett lennék" - mondta a selejtező után Pars.

Szintén fináléba jutott Kővágó Zoltán, aki diszkoszvetésben került a legjobbak közé, nem sikerült ugyanez Varga Rolandnak és Máté Gábornak. Kővágó gyengén kezdett (54,83 m), a 2001-es edmontoni vb-n hetedik Varga ugyanakkor bíztató 61,94-gyel.

A címvédő, - Fazekas Róbert kizárása után - athéni győztes és idén is ranglistavezető litván Virgilijus Alekna esélyeshez méltóan már elsőre túldobta a 63,50 méteres szintet (68,79), s így tett az ötszörös világbajnok, veterán, 38 esztendős német Lars Riedel (66,22), az amerikai bajnok Ian Waltz (64,30), valamint az észt Aleksander Tammert (64,02) is.

Másodikra azután Kővágó is odatette magát, s 64,30-cal biztosította helyét a fináléban. Varga 61,65-tel következett, majd harmadik 61,77-ig jutott, ez összességében csak a 15. helyhez volt elég. Kővágó hatodikként jutott tovább.

Máté nem jól kezdett, feledhető 58,97 métert ért el, a szint 63,50 volt. Igaz, a többiek sem remekeltek még ekkor, a 12-ből hét érvényes kísérlet született az első körben, lehet, hogy a versenyzőket megzavarta a kissé kavargó szél, s a hűvös idő sem nekik kedvezett.

A juniorként vb-bronzérmes Máté másodszorra a hálóba vágta a diszkoszt, majd harmadik dobása is érvénytelen volt. Az olimpiai döntős atléta így csoportjában az utolsó helyen végzett, miután a vetélytársak közül mindenki javított.

Győrffy Dóra a harmadik magyar atléta, aki az első napon kiharcolta a döntős szereplést. A fedettpályás Eb-ezüstérmes Győrffy az 1,80-at, az 1,84-et, az 1,88-at és az 1,91-et is elsőre vitte. A selejtezős szint ugyan 1,93 volt, de ezt csak öten teljesítették. Így, amikor a magyar atléta látta, hogy az 1,91 is elég a fináléhoz, már nem futott neki az 1,93-nak, ami egyébként idei legjobbja.

Vasárnap négy számban hirdetnek győztest a vb-n, a férfi diszkoszvetés 17.40-kor kezdődik Kővágó Zoltánnal. Ezt követi a női hármasugrás (18.40), a hétpróba (19.34) és a nap csúcspontjaként a férfi 100 m (20.35).

Kővágó Zoltán a diszkoszvetés selejtezőjében első dobásával, ami az 55 méter alatt maradt, ráijesztett a magyar táborra a Helsinkiben zajló atlétikai világbajnokságon.

Ám olimpiai ezüstérmesünk a második kísérletére összekapta magát, 64,30 méterre repítette a szert, s a hatodik helyen jutott be a döntőbe. S itt ráhajt az ezüstre, mert mint megjegyezte, az aranyat nem lehet elvenni a litván Aleknától.

Az olimpiai bajnok, vb-címvédő, s az idei világranglistát 70,67 méteres eredménnyel vezető Virgilijus Aleknának elég volt egyetlen kísérlet, hogy bőven teljesítse a 63,50 méteres selejtezőszintet: 68,79 métert dobott.

Athéni ezüstérmesünk, Kővágó Zoltán elsőre csak 54,83 métert ért el, de második dobásával ő is biztosította helyét a hétfői fináléban. Kővágónál Alekna mellett még a korábbi ötszörös világbajnok német Riedel (66,22), az észt Kanter (65,76), a spanyol Pestano (65,04) és a lengyel Krawczyk (64.51) ért el jobb eredményt, de a döntőben természetesen mindenki tiszta lappal indul.

- Nem ijedt meg azután, hogy elsőre nagyon kicsit dobott?
- Nem, mert ez nekem lassan már szokásommá válik. Kell egy kis idő, amíg ráhangolódom az adott versenyre. És ilyenkor a második kísérletemre általában jócskán javítok. Szerencsére most is így történt.

- A döntőben mekkora dobásra számítsunk?
- A 66 métert mindenképpen szeretném túldobni.

- A 67 jobb lenne!
- Ezt azért nem merem megígérni.

- Az idei legjobbja éppen 65,99, vagyis egy centivel a 66 alatt maradt. Ez nem bosszantja?
- Igaz, hogy a 66 méter nem értem el, de nagyon stabilan dobtam az év során, csupán egyetlen versenyen végeztem 65 méter alatti eredménnyel, és ezzel elégedett vagyok.

- Hétfőn mi várható a fináléban?
- Alekna biztosan megnyeri a vb-t, mögötte a 2-5- helyért viszont nagy harc lesz. Vagyis az ezüstérem kiadó, és én is pályázom rá.

- Volt, akinek a teljesítménye meglepte a selejtezőben?
- Igen, a német Riedelé. Az idei eredményei alapján nem gondoltam volna, hogy ilyen jól dob a selejtezőben.

- Milyen időjárást szeretne a döntőre?
- Remélem, hogy nem esik majd az eső! A szél igazából nem zavar.

- Más téma: a versenyzők ezen a vb-n nem szállodákban, hanem az 1952-es olimpiai falu helyére épített edzőközpontban laknak. Hogy érzi ott magát?
- Igazán remekül. Már csak azért is, mert két évvel ezelőtt a párizsi vb-n nagyon rossz szállásunk volt.

Nem sokkal azután, hogy Kővágó Zoltán bejutott a döntőbe, a női magasugrás selejtezőjében Győrffy Dóra is finálés lett: a 180, a 184, a 188 és a 191 centis magasságot is előre vitte át. (Pénteken még egy versenyzőnk lett döntős, korábban Pars Krisztián kalapácsvetésben.)

"Ha a 2003-as Universiadét nem számolom, akkor utoljára a 2001-es vb voltam döntős szabadtéri világversenyen, s ez bizony már régen volt. Éppen ezért most nagyon boldog vagyok! A 191-es ugrásommal amúgy, bár sikeres lett, technikailag nem vagyok elégedett. A 188-as ugrásom volt a legjobb, s szerintem akkor ugrottam a legmagasabbra. A döntő egy teljesen más feladat lesz, de igyekszem ezt is megoldani" - nyilatkozta a magyar újságírók gyűrűjében Győrffy Dóra.

Fábik Tibor

[origo]