Vágólapra másolva!
Kihagyja a szombaton kezdődő helsinki atlétikai világbajnokságot Murofusi Kodzsi, a kalapácsvetés athéni olimpiai bajnoka. Lábsérülése miatt szintén nem indul a férfi gerelyhajítás világcsúcstartója, Jan Zelezny.

A japán Murofusi Kodzsi, akit a tavalyi játékokon az után hirdettek győztesnek, hogy Annus Adriánt doppingvétség miatt kizárták, azért nem indul a vb-n, mert deréksérülését követően nem tudott formába lendülni. A hazai bajnokságot ugyan júniusban megnyerte, de 76,46 méteres győztes dobásával messze elmaradt a 84,86-os rekordjától, ami egyben japán csúcs.

A 30 éves Murofusi még nem szerzett aranyérmet világbajnokságon, legutóbb, 2003-ban, Párizsban a harmadik helyen végzett, azt megelőzően pedig 2001-ben, Edmontonban második volt.

Helsinkiben, kalapácsvetésben az olimpiai ötödik Pars Krisztián képviseli a magyar színeket.

Ami Jan Zeleznyt illeti, a 38 éves cseh gerelyhajító sérülés miatt kénytelen kihagyni a finnországi viadalt. "Az Achilles-ín-műtét után még nem tökéletes a lábam" - indokolta döntését a versenyző.

A háromszoros olimpiai és világbajnok sérülése ellenére 83,43 métert ért el júliusban Szalonikiben, ami azért jó eredménynek számít.

A férfi gerelyhajítás döntőjének napjára, jövő szerdára már mind a 40 ezer jegy elkelt a helsinki olimpiai stadionban, mivel Finnországban rendkívül népszerű a szakág.