Vágólapra másolva!
A magyar kajak-kenu válogatott elfogadhatóan szerepelt a vasárnap befejeződött poznani kajak-kenu Európa-bajnokságon - legalábbis így értékelte a Lengyelországban nyújtott produkciót Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

A szakember a rajt előtt azt tűzte ki célul csapata elé, hogy hat-nyolc aranyérmet szerezzen és két-három olimpiai számban győzzön, s ezt az együttes - ha csak "alulról" is, de - elérte, ugyanis a legfényesebb medálból hatot gyűjtött, ezek közül pedig kettő - Vereckei Ákos (k-1 500 m) és a Kovács Katalin, Janics Natasa páros (k-2 500 m) révén - ötkarikás számban született.

"Nem kell mindig agyonnyerni magunkat" - mondta Angyal arra reagálva, hogy a tavalyi, szintén Poznanban rendezett kontinensviadalon elért tíz arany-, négy ezüst- és négy bronzérem után most 6-7-2 volt a mérleg, s ezért sokan talán fanyalognak. "2004-ben magasra tettük a lécet, de az az év azért is volt más, mert az olimpiára készülve mindenki harapott, most pedig részben átalakulóban van a csapat, részben nem mindenki tudta magát úgy feltüzelni, ahogy kellett volna, de ilyen előfordul, ők sem gépek, hanem emberek."

A kapitány külön kiemelte Vereckei teljesítményét egyesben, valamint a mindhárom páros számot - nagy magabiztossággal - megnyerő Kovács, Janics kajakos duó produkcióját, de dicsérte a fiatalokat, Benkő Zoltánt, Kucsera Gábort és Vajda Attilát is.

A négyesek részben csalódást okoztak, főleg a kenu szakágban volt megfigyelhető, hogy az egységek nincsenek igazán összeszokva.

"A kvartettek összeállítása csak elég későn alakult ki, néhány versenyző pedig még a két héttel ezelőtti korosztályos Eb-n is vízre szállt, így a csapatoknak nem volt elég idejük a közös gyakorlásokra. Remélem, a világbajnokságon, ahol részben más egységek indulnak, jobb teljesítményt nyújtanak majd a kenusok is" - mondta Angyal.

Az augusztus 25-én kezdődő zágrábi vb-ig a kétszeres olimpiai bajnok férfi kajaknégyesnek is van még mit tennie, hiszen a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei és Horváth Gábor alkotta együttes ezúttal mindössze a hatodik helyen végzett.

"Nem tragédia a mostani eredmény, a fiúknak össze kell szedniük magukat, le kell ülniük egymással, és meg kell beszélniük, kinek miben szükséges változtatnia. Aztán jöhet a további közös munka" - fogalmazott a kapitány.

Forrás: EPA

Kovács és Janics nem talált legyőzőre

a magyar versenyzők helyezései az Eb-n
1000 m
k-1: 2. Benkő Zoltán, 5. Benedek Dalma
k-2: 2. Kökény Roland, Kucsera Gábor; 1. Kovács Katalin, Janics Natasa
k-4: 6. Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor; 6. Szakállas Éva, Rasztotzky Eszter, Faldum Bereniké, Keresztesi Alexandra
c-1: 4. Vajda Attila
c-2: 2. Kozmann György, Kolonics György
c-4: 6. Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Tóth Márton, Sáfrán Mihály

500 m
k-1: 1. Vereckei, 2. Viski Erzsébet
k-2: 3. Kammerer, Kucsera; 1. Kovács, Janics
k-4: 4. Sík Márton, Csamangó Attila, Bethlenfalvi István, Bozsik Gábor; 2. Paksy Tímea, Benedek, Szabó Szilvia, Bóta Kinga
c-1: 6. Kolonics
c-2: 8. Kovács Gergely, Bozsik Attila
c-4: 6. Hüttner, Fürdök, Joób Márton, Sarudi Pál

200 m
k-1: 2. Boros Gergely, 1. Szabó Sz.
k-2: Sík, Csamangó nem jutott döntőbe; 1. Kovács, Janics
k-4: 1. Kadler Viktor, Beé István, Babella Balázs, Gyertyános Gergely; 2. Paksy, Viski, Patyi Melinda, Fazekas Krisztina
c-1: Kolonics nem jutott döntőbe
c-2: 3. Kovács, Bozsik
c-4: 7. Buzál Miklós, Végh Attila, Vasali László, Joób