Vágólapra másolva!
A magyar versenyzők egy arany- és három ezüstérmet gyűjtöttek a szombat délelőtti 1000 méteres döntőkben a poznani kajak-kenu Európa-bajnokságon. Nyert a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos duó, míg Benkő Zoltán (k-1), a Kökény Roland, Kucsera Gábor kettős (k-2) és a Kozmann György, Kolonics György kenupáros második lett.

A lengyel nagyváros újabb arcát mutatta meg a finálék első napján, ugyanis a korábbi vihar, illetve párás, már-már kánikulai meleg és napsütés után a leghosszabb táv érmekről döntő csatározásainak résztvevőit borult égbolt, erős hátszél és 24 Celsius-fokos hőmérséklet várta a Malta-tavon.

A piros-fehér-zöld színek képviselői közül elsőként Benkő Zoltán szállt vízre a kajak egyesek versenyében, az 1000 méteren érdekelt magyar egységeket tekintve ő volt az egyetlen, akinek az elő-, majd a középfutamon keresztül vezetett az útja a legjobb kilenc közé. A 22 éves lapátforgató a 3-as pályára kapott besorolást, a nagy esélyes, címvédő norvég Eirik Veras Larsen az ötösről rajtolt. Benkő kissé beragadt a startnál, de aztán gyorsan "összekapta" magát, és féltávnál a negyedik helyen haladt Larsen, a német Goldschmidt és a portugál Silva triója mögött. A második 500 méteren aztán fokozatosan növelte a tempót, és sora megelőzte fáradni látszó riválisait, csak a norvéggal nem bírt, s végül kellemes meglepetésre másodikként haladt át a célvonalon.

Ezután igazi "csillagok háborúja" következett a vízen, a kenu egyesek döntőjében ugyanis szinte mindenki ott volt, aki ebben a műfajban számít: az olimpiai bajnok spanyol David Cal, a világbajnok Andreas Dittmer, valamint az oroszok és a csehek klasszisa, Makszim Opaljev, illetve Martin Doktor. Az Athénban bronzérmes Vajda Attilának tehát nem volt könnyű dolga. Dittmer kezdett a legjobban, s egyedül a Démász-Szeged fiatal versenyzője tartotta vele a lépést, féltávnál a német vezetett a magyar előtt. A 33 éves Dittmer aztán robbantott, elképesztő ütemben szelte a vizet, s látszott: az aranyérmet már senki nem veheti el tőle. Mögötte azonban "besűrűsödött" a mezőny, Vajdára feljött Opaljev és a fehérorosz Zsukovszkij is. A befutóhoz közeledve mindketten megelőzték, a hajrája sem működött olyan jól, mint tavaly az olimpián, így ezúttal meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

Némi csalódást keltve még ennyire sem sikerült jól szerepelnie Benedek Dalmának, a k-1-ben indult magyar versenyző ugyanis csak ötödik lett úgy, hogy esélye sem volt a dobogós helyek valamelyikének megszerzésére. Talán az egyre jobban fodrozódó víz zavarta, bár tavaly ugyanitt, ugyanilyen körülmények között nyert aranyat 500 méteren párosban.

A Kökény Roland, Kucsera Gábor kajakpáros aztán ismét felvillanyozta a magyar tábort, hiszen rendkívül taktikus versenyzéssel ezüstérmet szerzett. Az 500-as ellenőrzőpontnál még csak negyedikként eveztek át a magyarok, de aztán fokozatosan, méterről méterre faragták hátrányukat, s bár a rendkívül erősen kezdő és a tempót végig bíró Anghel, Sevici román duóval már nem tudtak mit kezdeni, a többi riválist leszakították és másodikként értek célba.

A következő számban is folytatódott a magyar "ezüsteső": az olimpiai bronzérmes Kozmann György, Kolonics György kenukettes jelentősen javítva a tavalyi Eb-n elért ötödik helyén, nagyszerű hajrával szintén második lett. A lengyelek kezdték a legjobban a versenyt, a magyarok sokáig a mezőnyben utaztak. A táv második felében a németek vették át az irányítást, s Kolonicsék továbbra is negyedik-ötödik helyen haladtak. Az utolsó 250 méterhez érkezve aztán beleerősítettek, és a lengyeleket maguk mögé utasítva, a németek mögött értek be.

Aztán végre megérkezett a várva várt aranyérem: a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros a szám bombabiztos favoritjaként szállt vízre. Versenyzésükkel nem is cáfoltak rá az előzetes esélylatolgatásokra, hiszen a mezőny sokáig csak a hátukat nézhette. Az utolsó méterekhez érkezve aztán a dánok és a németek is megpróbálták a lehetetlent, azaz behozni a hátrányt, de ez végül annak ellenére sem sikerült nekik, hogy a magyarok hajója közvetlenül a cél előtt megbillent, és a lányok csak Janics korrigáló mozdulatának köszönhetően nem borultak be a vízbe.

Forrás: EPA

Ezzel aztán véget is ért - legalábbis szombat délelőttre - a magyar öröm, az olimpiai bajnok, Eb-címvédő férfi kajaknégyes ugyanis nagy csalódást okozva csupán hatodik lett a döntőben. A Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású kvartett nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, a számot végül a világbajnok szlovák egység nyerte.

Két olyan viadal zárta az 1000 méteres finálék sorát, amelyben csak döntőt rendeztek: a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Tóth Márton, Sáfrán Mihály kenunégyes a hét hajót számláló mezőnyben, míg a Szakállas Éva, Rasztotzky Eszter, Faldum Bereniké, Keresztesi Alexandra kajakos kvartett nyolc egység között lett a hatodik.