Vágólapra másolva!
A k-1-ben induló Benkő Zoltán is kiharcolta a döntőbe jutást 1000 m-en a poznani kajak-kenu Európa-bajnokságon, s ez azt jelenti, hogy minden számban lesz magyar egység a leghosszabb táv szombat délelőtti fináléi során.

A Győri VSE 22 éves lapátforgatója a csütörtöki előfutamban csak a szám címvédőjétől és olimpiai bajnokától, a norvég Eirik Veras Larsentől kapott ki, így joggal lehetett remélni, hogy a pénteki középfutam - ahonnan három versenyző került a legjobb kilenc közé - nem okoz majd számára gondot.

Ezt a reményt tovább táplálta, hogy az egy nappal korábbi vihar helyett ezúttal ideális körülmények, napsütés és 26 Celsius fok várta a sportolókat a Malta-tónál. Benkő nem is okozott csalódást: 750 m-ig együtt "utazott" szlovén, spanyol és lengyel ellenfelével, majd robbantott, s végül jelentős, mintegy hajóhossznyi előnnyel elsőként érkezett a célba.

A többi magyar egység többsége a csütörtöki előfutamból egyenes ágon került a döntőbe, a női kajak-, illetve a kenunégyesnek pedig nem kellett küzdenie, a nevezések alacsony száma miatt ugyanis csak a fináléban kell bizonyítania. Az Eb pénteki versenynapján további két magyar egység érdekelt: a 15 órakor kezdődő 500 m-es középfutamok során Vereckei Ákos (k-1) és a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó (k-2) száll vízre.