Vágólapra másolva!
Óriási, 131 fős csapattal utazik a jövő szombaton kezdődő helsinki szabadtéri atlétikai világbajnokságra az amerikai válogatott, amelyben öt olimpiai bajnok és három címvédő kapott helyet.

A csapatot alapvetően a júniusi országos bajnokság eredményei alapján állították össze, a számok első három helyezettje szerzett jogot az indulásra, de ehhez mindannyiuknak rendelkezniük kell a kvalifikációs A-szinttel.

A 26,5 év átlagéletkorú válogatott jelenlegi első számú "arca" Justin Gatlin, a 100 m athéni aranyérmese, aki 200 m-en és a 4x100 m-es váltó tagjaként is rajthoz áll Helsinkiben.

A sprinstafétába ugyanakkor nevezték Maurice Greene-t, a szám korábbi olimpiai és többszörös világbajnokát is, annak ellenére, hogy a bajnokságon a fináléban sérülés miatt feladta a küzdelmet.

Gatlin mellett a görög fővárosban diadalmaskodók közül Jeremy Wariner (400 m), Dwight Phillips (távol), Joanna Hayes (100 m gát) és Shawn Crawford (200 m) is indul, igaz utóbbi nem 200-on, hanem 100-on áll rajthoz.

Az amerikai csapatvezetők minimálisan 17-19 érem megszerzését várják atlétáiktól, akik közül nyolcan rendelkeznek versenyszámukban a világ idei legjobb eredményével.