Vágólapra másolva!
Csütörtökön az 1000 és 500 méteres előfutamokkal elkezdődött a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat remekül teljesített, és a legtöbb egységnek egyből sikerült a döntőbe jutás.

A kedvezőtlen, viharos időjárás ellenére a magyar válogatott tagjai sikeresen vették az első akadályt Poznanban, az 1000 és 500 méteres előfutamok során. Kajak egyesben 1000 méteren Benkő Zoltán a viharos szélben is alig maradt el az olimpiai bajnok norvég Erik Veraas Larsen mögött, és így péntek délelőtt a középfutamok során kell még kivívnia a döntőbe jutást. A többiek egyből kvalifikálták magukat a szombati fináléba 1000 méteren.

A férfi kajakosoknál a Kökény Roland, Kucsera Gábor páros első helyen, míg a kétszeres olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor négyes a harmadik helyen jutott tovább. A nőknél szintén győzelemmel sikerült továbbjutnia egyesben Benedek Dalmának és a Kovács Katalin, Janics Natasa párosnak.

A kenusoknál Vajda Attila a harmadik helyen végzett előfutamában, míg a Kozmann György, Kolonics György összeállítású egység győzelemmel zárta az első megmérettetést. Női kajak és férfi kenu négyesünk szintén döntőben lapátolhat szombaton, hiszen számukra nem rendeztek előfutamokat.

Délután az 500 méteres előfutamokra került sor, ahol Vereckei Ákos egyesben elsőként ért célba, ám neki - az indulók nagy száma miatt - biztosan középfutamot kell eveznie a pénteki napon. Már biztosan döntős viszont Viski Erzsébet kajak, és Kolonics György kenu egyesben, mivel Viski elsőként, Kolonics pedig másodikként csapott célba.

Párosban a döntőbe jutott a Kovács Gergely, Bozsik Attila kenu egység a másodikként, míg a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajak páros a negyedik helyen zárta előfutamát, s így a középdöntőben kell bizonyítaniuk.

A nőknél Kovács Katalin és Janics Natasa 1000 méter után 500-on is megnyerte előfutamát, s így a duó itt is egyenes ágon került a vasárnapi döntőbe. Kajak férfi négyesünk - Sík Márton, Csamangó Attila, Bethlenfalvi István, Bozsik Gábor - a harmadik hellyel, míg női kajak négyesünk - Paksy Tímea, Benedek Dalma, Szabó Szilvia, Bóta Kinga - az első hellyel biztosította fináléba jutását, kenu négyesben pedig nem rendeztek előfutamot.

Kammerer Zoltán a következőképpen foglalta össze csütörtöki napját: "1000 méteren négyesben elsőre nagyon rossz időt értünk el. Összességében azonban harmadikok lettünk a lengyel és a spanyol egység után. Athénhoz képest ugyan rosszabbul mentünk, de akkor is és most is szembeszél volt, úgyhogy ez az idő még javulhat. Sokkal érzékenyebben érintett, hogy 500 méteren párosban csak negyedikek lettünk Kucsera Gáborral. Sorolhatnám a körülményeket, amelyek nem kedveztek a futam előtt - például, hogy a délelőtti vihar miatt kétszer kellett melegítenünk, vagy, hogy a vízreszállás után a szőrös szívű bírók visszazavartak minket mezt cseréli, mert nem teljesen egyezett a ruhánk, vagy éppen azt, hogy a szállodai szobánkban tegnap este nagyon meleg volt, ezért most elmegyünk Kucsial klímát venni -, de nem panaszkodom, inkább a holnapi középfutamra és a szombati döntőre koncentrálok, hogy minél eredményesebben szerepeljünk a végén."

Angyal Zoltán szövetségi kapitány elégedetten értékelt az MTI-nek az első napi 1000 és 500 m-es előfutamok után, tehette is, hiszen a lehetséges 18 számból 15-ben már van magyar döntős. "Szinte kivétel nélkül mindenki jól teljesített, és aki tehette, elérte az egyenes ági döntőbe jutást. Ez alól csak Benkő Zoli kivétel, de az ő második helye is szép eredmény. Kiemelkedően evezett a Kovács, Janics duó és az 500-as női kajaknégyes produkciója is tetszett, az olimpiai bajnok férfi kajaknégyes harmadik helye ugyanakkor váratlan, nem állt össze teljesen a mozgásuk, s ez ezen a szinten nagy hátrány. Remélem, a döntőben jobban megy majd nekik. Az időjárás kicsit megtréfált minket, hiszen reggel óriási zivatar zúdult ránk, délutánra pedig 30 fokos hőség lett, de persze a körülmények mindenki számára ugyanolyanok voltak."

A pénteki versenynapon 9 órától az 1000 m-es (Benkő Zoltán, k-1), 15 órától pedig az 500 m-es (Vereckei Ákos, k-1; Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, k-2) középfutamokat rendezik.