Vágólapra másolva!
Csütörtöktől vasárnapig Poznan ad otthont a kajak-kenu Európa-bajnokságnak, a magyar válogatott 6-8 aranyérem megszerzésének reményében száll vízre a lengyelországi viadalon.

A verseny helyszíne nem ismeretlen a kontinens elitje számára, hiszen a múltban a sportág több világeseményét is itt bonyolították le, legutóbb - tavaly májusban - az athéni olimpia előtti utolsó nagy megméretés, az Eb küzdelmei zajlottak a Malta-tavon. A 2004-es Európa-bajnokság szép emlékeket ébreszthet a magyar csapatban, amely minden idők második legjobb teljesítményét nyújtva 10 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérmet gyűjtött.

"Azt hiszem, hiba lenne, ha a tavalyi produkció megismétlését, netalántán túlszárnyalását várnám az együttestől, hiszen ez irreális, bár ahogy korábban már elmondtam: szinte minden számban dobogóra esélyesnek érzem az egységeinket" - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. "Mindent összevetve 6-8 győzelmet várok a válogatottól, s örülnék, ha 2-3 olimpiai számban diadalmaskodnánk".

A szakember elárulta: nagyon bízik a kétszeres ötkarikás bajnok, Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású kajaknégyes sikerében 1000 m-en és a tavaly Athénban 500 m-en aranyérmes, ezúttal mindhárom távon elinduló Kovács Katalin, Janics Natasa duó győzelmeiben.

Az idei magyar küldöttség - az egy távon belüli duplázást szinte lehetetlenné tévő új versenyrendezési szabályok miatt is - minden eddiginél népesebb lesz, 43 sportoló képviseli a piros-fehér-zöld színeket.

A magyar csapat hajói szerdán átestek az ilyenkor szokásos úgynevezett hitelesítésen Poznanban, s az illetékesek mindent rendben találtak. "Mindenki egészséges, az együttes délelőtt és délután is edzett a Malta-tónál" - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

A szakember hozzátette: a technikai értekezleten kiderült, hogy népes mezőny gyűlt össze a lengyelországi viadalon, a négy nap során 36 ország versenyzői ragadnak lapátot, s ahogy fogalmazott, "szinte mindenki itt van, aki számít". Az is eldőlt, hogy c-4 és női k-4 1000 m-en nem rendeznek előcsatározásokat, mivel ezekben a számokban csak egy döntőnyi egység, azaz kilenc hajó nevezett.

Mindeközben a szervezők némileg módosították a szombati és vasárnapi finálék időrendjét, ugyanis a leghosszabb táv döntői nem a tervezett hét, hanem tíz percenként rajtolnak majd, míg az 500-as és 200-as finálékat öt helyett hét percenként indítják. Az nem változik, hogy az egyes távok érmekről döntő csatáit egy blokkban bonyolítják le.

"Úgy értesültem, hogy a rendezők az európai szövetséggel egyeztetve a tv-közvetítés miatt változtattak a programon, ezt megtehetik, hiszen a márciusban elfogadott új időrend a nemzetközi szövetség, az ICF versenyeire vonatkozik" - mondta a távirati irodának Vaskuti István, az ICF síkvízi bizottságának vezetője, a magyar szövetség alelnöke.