Vágólapra másolva!
A 11. vizes világbajnokság első magyar úszódöntőseként Jakabos Zsuzsanna a nyolcadik lett 200 m vegyesen a budapesti idő szerint kedd hajnalban rendezett montreali fináléban. Cseh László a 100 m hátúszás középdöntőjében 54.52 mp-cel országos csúcsot ért el, és a negyedik legjobb idővel jutott be a fináléba.

A pécsiek április 3-án 16 évessé serdült tehetsége helytállt élete első - s nyilvánvalóan messze nem az utolsó - felnőtt-vb-jén, a rendkívül erős mezőnyben 2:15.84 perces egyéni legjobbjától alig elmaradva érkezett be a célba 2:16.09-es idővel úgy, hogy féltávnál még harmadik volt, mellen azonban visszaesett.

Jakabos, aki a rövidebbik vegyes úszó számban kétszeres ifjúsági Eb-ezüstérmes, még rajthoz áll Montrealban: a 400 m vegyes mellett - ahol is korosztályos Európa-bajnok s felnőtt Eb-negyedik helyezése is van tavalyról - 200 m pillangón is próbát tesz, nem mellesleg utóbbi számban az idén a budapesti ifi Eb-n nyert. Kérdés, mire jut a felnőttek között.

Jakabos alapvetően elégedett volt magával, hozzátéve, hogy legjobb idejével - amelytől most elmaradt - sem tudott volna a 8. helynél előrébb végezni. "Örülök, hogy itt vagyok és döntőt úszhattam, ez a legfontosabb a ma estében. Hogy miért zuhantam vissza a harmadik helyről a pillangó és a hát után? Mert mellen sajnos gyenge vagyok, de hát azon vagyunk az edzőmmel, hogy ezen javítsak. Remélem, fogok is" - mondta Jakabos Zsuzsanna a döntőt követően.

A kiszámíthatóság jegyében teljesített ismét kiválóan Cseh László: a Kőbánya SC klasszisa a 100 m hát középdöntője jelentette akadályt is simán vette, s új magyar csúcsot érő 54.52 másodperccel, összesítésben a negyedik legjobb idővel lett tagja a döntőnek, amelyet magyar idő szerint szerda hajnalban rendeznek meg.

Cseh saját rekordját adta át a múltnak, azt az 54.61-et, amelyet még az athéni olimpián úszott 2004. augusztus 16-án. Itt, Montrealban ő maga is csúcsjavítást várt magától, s ennek megfelelően bátor versenyzéssel tartotta a lépést a közvetlenül mellette "hátaló" amerikai világbajnok és világcsúcstartó Aaron Peirsollal, aki a mezőnyben a legjobbat (54.46 mp) produkálva lett finalista.

Cseh László úgy nyilatkozott, hogy rendben lévőnek találta úszását, s ahogyan eltervezték, úgy is tett: gyorsan kezdett, a fordulóra és a hajrára is odafigyelt. "Ezzel együtt maradt bennem tartalék, s szerintem holnap tovább javítom az országos csúcsomat. Hogy aztán ez mire lesz elég, majd meglátjuk" - mondta.

Kiss László szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott Cseh és Jakabos teljesítményéről. "A nap legszebb eredménye Cseh országos csúcsa 100 m háton. Nagyszerű, hogy a bemelegítő számában sikerült döntőbe jutnia. Az éremszerzéshez nem csupán bravúrra, de szerencsére is szüksége lenne, az biztos, hogy a fordulójának jobban kell sikerülnie, mint most" - értékelte a jelenlegi legjobb magyar úszó eredményét Kiss.

Az élete első vb-döntőjében szerepelt Jakabos Zsuzsannát is dicsérte a mesteredző. "Jakabos száz méterig megmutatta oroszlánkörmeit, hiszen féltávnál harmadikként fordult, a mellúszása viszont még nem elég érett a 200 vegyesre. Ez a tempó a négyszázhoz jó, erősödnie kell még. Élete első világbajnokságán az első számban finalista volt, ráadásul a nyolc közé rajta kívül csak egy európai került be, ez sok mindent elmond. Talán annyi hiányérzetünk lehet, hogy elmaradt egyéni legjobbjától."

Varázslatosan szerepelt az 50 m pillangó döntőjében is Roland Schoeman. A dél-afrikai kiválóság a középdöntőben elért 23.01 másodperces vadonatúj világrekordját tudniillik tovább javította: áttörve e szám "álomhatárát", 22.96 másodperccel diadalmaskodott a korábbi csúcstartó Ian Crocker előtt.

Az amerikai is alaposan kitett magáért, hiszen régi rekordján (23.30) belül úszott, más kérdés, hogy az egyébként pazar 23.12 mp ezúttal csupán a második helyhez volt elegendő az új világbajnok mögött.

A hétfő este döntős programjában közvetlenül Schoeman után Jessica Hardy jeleskedett a 100 m mell középdöntőjének első futamában: egészen váratlanul 1:06.20 percet repesztett, tizenhét századdal felülmúlva ezzel az ausztrál Leisel Jones korábbi - a 2003-as barcelonai vb-n úszott - abszolút legjobbját.

Jones ráadásul szemtanúja lehetett trónfosztásának, hiszen ő a másik középdöntős futamban indult. Ahol nyert is, méghozzá kiváló, 1:06.93-mal, de ezen az estén nem őt, hanem Hardyt ünnepelték. A nemes bosszúra gyors esélye kínálkozik: a döntőben visszaveheti a világcsúcstartó titulust.

Brendan Hansen elégtételt vett japán riválisán, Koszuke Kitadzsimán az athéni olimpia 100 m-es mellúszódöntőjében elszenvedett vereségért. Az amerikai csillag 4 századdal legyőzte ellenlábasát, akit a tavalyi játékok után - közvetett módon - csalással vádolt meg, mondván: szabálytalan fordulóval nyert.