Vágólapra másolva!
Lassan teljessé válik a mezőny Montrealban: a Saint Drapeau-szigeten vasárnap kezdődik a XI. világbajnokság úszóversenyeinek sorozata, amely az előzetes adatok alapján minden idők legnépesebbjének ígérkezik. Bár végleges adatok csak a szombati technikai értekezlet után látnak majd napvilágot, azt már lehet tudni, hogy még a legkevésbé preferált számokban is minimum hetven-nyolcvan induló lesz, míg a legnépszerűbbekben akár 130-ra is felduzzadhat a rajtolók létszáma.

Kiss László szövetségi kapitány szerint annak ellenére fantasztikus versenyekre van kilátás, hogy a jelen csillagai közül három is inkább pihen ebben az évben, avagy a nevezések alapján immáron tény, hogy az ausztrál Ian Thorpe, a holland Pieter van den Hoogenband, illetve az ukrán Jana Klocskova kihagyja a vb-t.

Mint ahogy az is hivatalos, hogy az amerikai címvédő Michael Phelpset nem nevezték a 400 m vegyesre, amely a 2003-as világbajnokságon ezüstérmes Cseh László fő száma.

"A mieinkkel kapcsolatban semmi különöset nem tudok említeni, ebben az időszakban épp az a fontos, hogy csak szürke hétköznapokról beszélhessünk" - mondta Kiss László. "Az edzések rendben zajlanak, a tízpályás versenymedencében, illetve a nyolcpályás bemelegítő-medencében ideális körülmények között készülhetünk, azaz nem kell harcolni a pályákért, nem kell várakozni, mindig van elég helyünk és időnk."

A válogatott orvosa, dr. Kausz István naponta ellenőrzi az úszókat, és mérései egyértelműen azt igazolják: sikeresen akklimatizálódott mindenki, azaz a hétfő esti érkezés óta valamennyi versenyző leküzdötte a hatórás időeltolódás okozta nehézségeket.

Kiss László úgy véli, egyértelműen Cseh Lászlónak kellene "domborítania" az előzetes várakozások alapján: a két vegyesúszó-szám közül kétszázon akár ezüstöt is nyerhet - Michael Phelps megelőzésére nincs sok esélye -, ugyanakkor a hosszabb távon egyértelműen ő az esélyes, de természetesen akad több olyan vetélytársa, akivel nagy harcot kell majd vívnia az aranyéremért.

"Remélem, Lacika hozza a két érmet, a többiek pedig a maximumot adják, és akkor további értékes helyezéseket gyűjthetnek. Dobogós helyre reálisan nincs nagy esélyük, de természetesen bármi megtörténhet: ha Flaskay Misi megúszná a legjobbját, akkor ő is érmesként zárhatna ötven mellen, női négyszáz vegyesen pedig akár két finalistánk is lehet, ám sem Risztov Évi, sem Jakabos Zsuzsanna nem pályázhat elvben a dobogóra, de talán Évi meglep mindannyiunkat. Egyébként hangsúlyoznám, hogy a döntőre elsősorban a fő számaikban esélyesek a mieink, de muszáj más távokon is megméretniük magukat, főleg a verseny elején, hogy beleszokjanak a légkörbe s levetkőzzék az esetleges feszültséget."

a magyar úszók versenyprogramja (a nevek mellett a számok, zárójelben pedig a magyar idő szerint minden nap 15.30 órakor kezdődő előfutamok dátuma)

férfiak
Bodor Richárd: 100 m mell (24., vasárnap), 200 m mell (28., csütörtök)
Cseh László: 100 m hát (25,. hétfő), 200 m vegyes (27., szerda), 400 m vegyes (31., vasárnap)
Flaskay Mihály: 100 m mell (24., vasárnap), 50 m mell (26., kedd)

nők
Boulsevicz Beatrix: 100 m pillangó (24., vasárnap), 200 m pillangó (27., szerda), 50 m pillangó (29., péntek)
Jakabos Zsuzsanna: 200 m vegyes (24., vasárnap), 200 m pillangó (27., szerda), 400 m vegyes (31., vasárnap)
Nagy Réka: 1500 m gyors (25., hétfő)
Risztov Éva: 400 m gyors (24., vasárnap), 1500 m gyors (25., hétfő), 800 m gyors (29., péntek), 400 m vegyes (31., vasárnap).