Vágólapra másolva!
Az idei szabadtéri atlétikai szezon talán eddigi legnagyobb érdeklődéssel várt csatájára kerül sor pénteken, a londoni Szuper Grand Prix-n, amelyen a 100 m világcsúcstartója, Asafa Powell és olimpiai bajnoka, Justin Gatlin méri össze gyorsaságát.

A két sprinter idén már versenyzett ugyan egymás ellen, s akkor egy hajszállal az amerikai Gatlin nyert, ám Eugenban a jamaicai Powell "csak szimplán" olimpiai ötödiknek mondhatta magát, a 9.77 mp-es rekordot 10 nappal később állította fel.

"Akkor még nem voltam százszázalékos állapotban" - intézte el egy félmondattal az akkori fiaskót Powell, aki az utóbbi hetekben kisebb sérüléssel bajlódott: "Tegnap edzettem, és nem volt semmi gond. Remek formában vagyok."

Gatlin nagy riválisához hasonló magabiztossággal nyilatkozott: "Nagyon jól ismerjük egymást. Egyáltalán nem izgulok, magabiztosan térdelek a rajtgépbe bárki ellen."

A két kiválóság várt küzdelme kissé elhomályosítja a viadal többi számát, annak ellenére, hogy női rúdugrásban az orosz Jelena Iszinbajeva ismét világcsúcsdöntésre készül, férfi 5000 m-en pedig rajthoz áll az etióp világcsúcstartó Kenenisa Bekele, akitől szintén nagy eredmény várható.

Igazi csemegének ígérkezik a női 200 m is, ahol az olimpiai bajnok jamaicai Veronica Campbell és a második amerikai Allyson Felix küzdelme hozhat nagy csatát. Férfi 400 m-en az ötkarikás aranyérmes, szintén amerikai Jeremy Warinert kényszeríthetik komoly küzdelemre ellenfelei, a nők egykörös távján pedig honfitársa, az idén szinte minden alkalommal 50 mp-en belül futó Sanya Richards alkothat maradandót, annak ellenére, hogy a bahamaiak athéni bajnoka, Tonique Williams-Darling nincs az indulók között.