Vágólapra másolva!
A vasárnap befejeződött 32. junior úszó Európa-bajnokság legfényesebb csillaga kétségkívül egy 16 éves bajai lány, Hosszú Katinka volt. A 174 centis, 61 kilós gimnazista hat érmet gyűjtött, és a tavalyi, lisszaboni Eb-n elért produkciójával együtt tíz medáliával - négy-négy arany és ezüst, két bronz - zárta parádés junior karrierjét. "Katka" azonban már a jövő évi felnőtt Európa-bajnokságról álmodozik, melyet szintén a Margitszigeten rendeznek.

"Sajnos, még nem mehetek el nyaralni, mert edzőm, Pass Ferenc kéthetes levezető edzéssorozatot rendelt el. Majd még beszélünk erről, remélem, meg tudom győzni a mestert, hogy engedjen el pár napot az adagból" - nyilatkozta Hosszú Katinka már lakóhelyéről, Bajáról.

- Nem fáj a szíve, hogy legjobb barátnője, Jakabos Zsuzsa a junior Eb-ről hétfőn már a montreali felnőtt világbajnokságra utazhatott, ön meg kimaradt a csapatból?
- Volt idő, amikor ez zavart, de most annyira túláradóak az érzéseim a margitszigeti szép napok után, hogy semmi mással nem törődöm, csak a sikert élvezem. Majd jövőre, a felnőtt Eb-n...

- Melyik a kedvenc száma, a 400 vegyes, a 400, a 800, esetleg a 200 gyors?
- Utóbbi semmiképpen, jóllehet ezt is megnyertem a junior Eb-n. Úgy érzem, 400 vegyesen a legjobbak az esélyeim hosszú távon, bár itt is a legerősebb a konkurencia, hiszen Jakabos "Zsu" is ebben a számban remekel.

- Némiképp meglepő volt, hogy hétfőn reggel ön - a viadal kiemelkedően legeredményesebb versenyzője - nem volt ott a Napkelte studiójában, amikor az Eb hőseivel beszélgettek egyenes adásban...
- Én akkor már otthon voltam Baján, nekem senki sem szólt, hogy menjek be.

- Talán azért, mert vidéki, és a fővárosiak ebben is előnyt élveznek.
- Meglehet, de ez engem nem izgat különösebben. Mellesleg eszem ágában sincs felköltözni Pestre, Bajáról akarok karriert befutni.

- A karrierhez rengeteg munka kell. Mennyit edz?
- Az alapozási időszakban napi 16-18 kilométert. Ez rengeteg, főleg télen, a hidegben esik nehezemre. De azért szeretek úszni, különben nem csinálnám.

- Milyen az uszodán kívül? Olyan, mint minden tinilány?
- Milyenek a tinilányok? Magántanuló vagyok a III. Béla gimnáziumban, most kezdem a tizedik, azaz hagyományos értelemben a második osztályt. Közepes tanuló vagyok, minden vizsgám sikerült, és még kettes osztályzatom sem volt. Ha moziba megyek, lehetőleg horrorfilmet nézek, imádom a borzongást. Kedvenc italom a kóla, ételben a bajai halászlé. És ha nyaralásról van szó, akkor a mi kis folyónkat, a Sugovicát választom, azaz a Sugót, mert mifelénk így hívják.

Ch. Gáll András