Vágólapra másolva!
Az elmúlt hat alkalommal győztes Lance Armstrong szerint idei visszavonulása után Ivan Basso lehet a Tour de France országúti kerékpáros körverseny következő bajnoka.

"Ivané a jövő, ő indul a legnagyobb eséllyel a 2006-os Touron. Legfeljebb Jaroslav Popovic vagy Alejandro Valverde szoríthatja meg" - jelentette ki a texasi klasszis, aki évek óta próbálta saját - jelenleg Discovery Channel néven futó - csapatába csábítani a CSC-t erősítő olasz klasszist.

A két kerekes magánemberként jó barátságban van, különösen mióta Armstrong riválisa mellett állt azokban a nehéz időkben, amikor elhunyt rákbeteg édesanyja. Az utolsó hétnek az élről nekivágó amerikai fenomén szavait támasztja alá az olasz Il Tirreno című napilap is, amely hétfőn az alábbi címmel ünnepelte a második helyre ugró Basso remeklését: "Rettegett Iván követi VII. Lance-t".

Basso egyébként három évvel meghosszabbította szerződését a CSC-vel, így 2009-ig biztosan a dán együttesnél marad. A klub főnöke, Bjärne Riis, aki 1996-ban megnyerte a francia körversenyt, úgy véli, az olasz kerekes az elkövetkezendő évek meghatározó alakja lesz a sportágban, s az amerikai Lance Armstrong idei visszavonulása után ő lesz a Tour legnagyobb favoritja.

A hétfői szünnapon harminchárom kerekest ellenőrzött vérvizsgálattal a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI). A mostani akció öt csapatot - az AG2R-t, a Davitamon-Lottót, az Euskaltelt, a Fassa Bortolót és az Illes Balearest - érintett.

A szervezők tájékoztatása szerint a doppingtesztek minden esetben negatív eredményt hoztak, így a sportolók folytathatják a Tour de France-t. Ez volt a negyedik, szúrópróbaszerűen elvégzett tömeges vizsgálat a viadal július 2-ai rajtja óta.