Társoldalunk:

Bernard Hopkins összes vb-övét elveszítette

2005.07.17. 15:31

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka megszakadt a profiboksz középsúlyú kategóriája történetének leghosszabb veretlenségi sorozata: Bernard Hopkins húsz sikeres címvédés után a huszonegyediken elveszítette a szervezetektől független világbajnoki címét. A Las Vegas-i MGM Grand 11 992 nézője előtt a 26 éves Jermain Taylor megosztott - és a vesztes által erősen vitatott - pontozással legyőzte a 40 éves Hopkinst, ezzel megfosztva a veterán bajnokot a WBC, az IBF, a WBA és a WBO világbajnoki övétől.

Taylor, a sydneyi olimpia bronzérmese - aki 2001-ben állt profinak - az első meneteket vitathatatlanul megnyerte, a hajrá azonban egyértelműen Hopkinsé volt, s a mérkőzés utáni nyilatkozatában éreztette: valójában ő nyerte meg a mérkőzést.

"Nyugodtan hajtom álomra fejemet, abban a tudatban, hogy továbbra is én vagyok a világbajnok, még akkor is, ha a pontozók igazságtalanul megfosztottak címeimtől" - mondta Hopkins, a súlycsoportoktól független világranglista harmadik helyezettje (Floyd Mayweather Jr. és Ronald "Winky" Wright mögött).

Hogy tényleg mennyire szoros volt az összecsapás, azt bizonyítja az a tény is, hogy Hopkinsnak azonnal megadták a visszavágó lehetőségét, melyre minden bizonnyal október 1-jén kerül sor, ugyancsak az HBO szervezésében.

Amikor kihirdették az eredményt, Lou DiBella, Taylor promótere könnyezni kezdett az örömtől és a kiállt izgalmaktól. "Nekem is sírhatnékom van a boldogságtól, nem kell mondanom, mekkora bajnokot győztem le. Bernardot mindig is tisztelni fogom, hatalmas bokszoló. Az első meneteket simán nyertem, s bár a végén jól hajrázott Hopkins, biztos vagyok benne, hogy joggal hoztak ki győztesnek" - mondta Taylor a meccs után.

Egy Hopkins-kép 2001-ből
Érdekes egyébként, hogy 2001-ig DiBella volt Hopkins menedzsere, s akkor viharos körülmények között szakítottak. Per is lett a dologból, s a bíróság 610 ezer dollár ítélt meg DiBella javára. A veretlen Taylor mérlege ezzel 24-0-ra javult, Hopkinsé 46 győzelem, 3 vereség és egy döntetlen.

A három pontozó közül Duane Ford és Paul Smith is Taylort látta jobbnak 115:113 arányban, míg Jerry Roth 116:112-re Hopkinst hozta ki győztesnek. Roth az utolsó menetet - amelyben a 40 éves kora ellenére is frissebb Hopkins volt a jobb - Ford Taylornak adta, ha fordítva ítél, akkor nála döntetlen a meccs, az összeredmény is remi, s ezzel Hopkins maradt volna a világbajnok.

Ch. Gáll András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK