Vágólapra másolva!
A dortmundi Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny óriási meglepetésre Arkadij Naiditsch győzelmével fejeződött be. A hazai pálya előnyét élvező 19 éves nagymester az utolsó fordulóban gyorsan remizett Peter Szvidlerrel. Az orosz nagymester a világos bábukat vezetve "ajándékozta" a fél pontot ellenfelének. Lékó Péter drámai csatában elszenvedte harmadik vereségét, Veszelin Topalov 106 lépésben kényszerítette feladásra. Lékó nyolcadikként zárta szereplését. Az utolsó játéknapon Etienne Bacrot legyőzte Vlagyimir Kramnyikot, és végül holtversenyben második lett. Az orosz sakkvilágbajnok újabb kudarcot szenvedett el, az argentínai világbajnokságra készülő négy sakkozó közül senki nem játszott kirobbanó formában.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Dortmundból

Fantasztikus sikert ért el a német sakkozás nagy reménysége, Arkadij Naiditsch. A 19 éves nagymester a vártnál sokkal könnyebben remizett Peter Szvidlerrel, és félpontos előnnyel megnyerte a 19-es kategóriájú szuperversenyt. Naiditsch egyetlen vereségét Veszelin Topalovtól szenvedte el a torna második fordulójában, vesztését három győzelemmel ellensúlyozta. Különösen meglepő volt Lékó Péter elleni nyerése. Naiditsch sikere biztosíték arra nézve, hogy a hagyományos versenysorozat folytatódik. A szervezők máris megkezdték a tárgyalásokat a szupersztárokkal.

Lékó Péter a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában óriási csatában kikapott Veszelin Topalovtól. A világranglistán holtversenyben második bolgár nagymester a különböző színű futók mellett egyre magabiztosabban játszott, Péternek nagyon fogyott a gondolkodási ideje. Topalov az 55. lépésben gyalogot nyert, és nagy küzdelemben végül megnyerte a nehéz végjátékot, hiába reménykedtünk sokáig a remi elérésében. Kellemetlen, hogy Péter a legtöbb Élő-pontot vesztett, Van Wely a legnagyobb nyertes.

Az utolsó játéknapon kikapott Vlagyimir Kramnyik. A klasszikus sakkozás világbajnokának szereplését újabb csúfos kudarcként értékelhetjük. Minden dicséretet megérdemel Etienne Bacrot. A franciák legjobbja kettős vesztéssel rajtolt, de a negatív kezdést "túlélte", és Kramnyik elleni nyerésével tette emlékezetessé első dortmundi fellépését. Kevésbé kedvező Peter Szvidler szereplésének értékelése, a remikirály orosz csak Lékót tudta legyőzni, számos hátrányos állást megúszott.