Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában a 32. junior úszó Európa-bajnokság. A vasárnapig tartó viadalon - a Magyar Úszószövetség szakmai és adminisztratív vezetőinek reményei szerint - soha nem látott erősségű magyar csapat vesz részt, s ha minden a tervek szerint, sőt, azokon felül alakul, akkor akár a 2001-es, La Valletta-i "magyar csúcs" - a kilenc aranyérem - is felülmúlható.

Bár már 38 éve rendeznek junior Európa-bajnokságot a sportágban - nota bene: sokáig ifjúsági jelzővel illették -, Magyarország most először házigazdája a rangos eseménynek. Eddig 91 arany-, 78 ezüst- és 55 bronzérem a mieink mérlege, ez összesen 224, azaz aki az első érmünket szerzi a Szigeten, azé lesz a 225. magyar medália.

A legeredményesebb magyar junior Eb-résztvevő a legendás Hargitay András 8 aranyérmével, a nem kevésbé legendás Egerszegi Krisztina és a még ma is javában aktív Risztov Éva tiszteletére egyaránt hétszer játszották el a magyar himnuszt.

Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke elmondta: ha úgy tetszik, a korosztályos kontinens-találkozó a jövő évi felnőtt Eb tesztversenye. A hét végén mindent ugyanúgy akarnak megvalósítani, ahogyan azt majd egy év múlva - persze más dimenzióban. A szervező csapat is ugyanaz, az önkéntesek is - ha most minden zökkenőmentesen bonyolódik, akkor 2006 nyarán sem kell tartani a jóval nagyobb létszámtól.

Az érmek - rendhagyó módon - herendi porcelánból készültek, de ezek is ugyanolyan fényesen csillognak majd Jakabos Zsuzsáék nyakában, mintha nemesfémből lennének.

Nem véletlenül említettük Jakabos nevét: a pécsi ANK Úszóklub 16 éves üdvöskéje 100 és 200 m pillangón, valamint 200 és 400 m vegyesen is az esélyesek közé tartozik, azaz tartozna, csakhogy éppen legerősebb számát, a 400 vegyest feláldozta a nemzeti érdekek oltárán. Mivel ez a szám és a 200 vegyes viszonylag közel van egymáshoz, így utóbbit választotta, előbbit pedig "meghagyta" legjobb barátnőjének, a bajai Hosszú Katinkának.

Kiss László szövetségi kapitány - aki Güttler Károllyal, a fiatalok szakvezetőjével együtt felügyeli szakmai téren a csapatot - hat magyar érem-, sőt, aranyérem-esélyest sorolt fel: Jakabos és Hosszú mellett a két Verrasztó testvért, Evelynt és Dávidot, továbbá az ajkai gyors-, vegyes- és pillangóúszó Kis Gergőt, s az egykoron még Széchy Tamás által felfedezett mellúszót, Molnár Ákost.

Csütörtöktől vasárnapig tart az Európa-bajnokság, a belépés mindenki számára ingyenes. Reggel kilenctől fél tizenkettőig rendezik a középdöntőket, délutánonként, 16 órától a döntőket.

Ch. Gáll András