Vágólapra másolva!
A spanyol Alejandro Valverde nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 10. szakaszát, míg a másodikként célba érkező, címvédő amerikai Lance Armstrong visszavette az összetettben élen állónak járó sárga trikót. Bodrogi László több mint 38 perces hátránnyal ért célba, így a Crédit Agricole magyar kerekese az összetettben egy óránál is nagyobb hátránnyal a 126. helyen áll.

A keddre kiírt grenoble-i rajtot a szervezők áttették a 11,5 km-re fekvő Brignoud-ba a helyi gazdák tervezett akciója miatt. A tiltakozók kilátásba helyezték, hogy elzárják az utat a kerékpáros mezőny előtt, mert szeretnék felhívni a figyelmet a környéken vadászati tilalom alá eső farkasok okozta problémára, nevezetesen arra, hogy a vadállatok rendszeresen megtizedelik a juh- és tehénállományt.

A Brignoud és Courchevel közötti 181 km-es etapon két első kategóriás hegy várt a karavánra, s egy hétfős szökevénycsoport a várakozásoknak megfelelően rögtön a rajt után "meglógott". Az első emelkedőn a favoritok közül senki sem szakadt le, míg a második kaptatóra összeállt a Discovery vonata, amely olyan elképesztő tempót diktált, hogy sorra maradtak le az elmúlt hat alkalommal győztes Armstrong riválisai, köztük a T-Mobile triója, az 1997-es bajnok német Jan Ullrich, honfitársa, a tavaly második Andreas Klöden és a kazah bajnok Alekszandr Vinokurov.

Mire elfogytak Armstrong segítői, már csak négyen követték, de a 33 éves élő legenda az olasz Ivan Bassót is lerázta, így két spanyollal, Alejandro Valverdével és Francisco Mancebóval, valamint a hegyi pontversenyben vezetőnek járó pöttyös trikós dán Mickael Rasmussennel tekert fel a hegycsúcson lévő célba.

A kvartettből Valverde nyerte a szakaszgyőzelemért folytatott sprintet, de az etap igazi nyertese kétségtelenül Armsstrong lett, aki könnyedén visszavette a vasárnap elvesztett sárga trikót, míg legnagyobb riválisai jelentős hátrányba kerültek.

Bodrogi László eredményéről eddig nem érkezett jelentés, de a magyar kerekes már az első hegyen lemaradt a mezőnytől.

eredmények
10. szakasz, Brignoud-Courchevel, 181 km, hegyi befutó
1. Alejandro Valverde (spanyol, Illes Balears) 4:50:35 ó.
2. Lance Armstrong (amerikai, Discovery Channel) azonos idővel
3. Mickael Rasmussen (dán, Rabobank) 9 mp hátrány
4. Francisco Mancebo (spanyol, Illes Balears) a.i.
5. Ivan Basso (olasz, CSC) 1:02 p. h.
6. Levi Leipheimer (amerikai, Gerolsteiner) 1:14 p. h.
...13. Jan Ullrich (német, T-Mobile) 2:14 p. h.
...137. Bodrogi László (Crédit Agricole) 38:11 p. h.

az összetettben (sárga trikó)
1. Armstrong 37:11:04 ó.
2. Rasmussen 38 mp hátrány
3. Basso 2:40 p h.
4. Christophe Moreau (francia, Credit Agricole) 2:42 p h.
5. Valverde 3:16 p h.
6. Leipheimer 3:58 p h.
7. Mancebo 4:00 p h.
8. Ullrich 4:02 p h.
... 126. Bodrogi László (Crédit Agricole) 1:06:36 ó.h.

Szerdán a Courchevel és Briancon közötti, 173 km-es etap vár a mezőnyre, melynek során két kiemelt és egy első kategóriás hegy nehezíti meg a versenyzők dolgát.