Vágólapra másolva!
Pénteken este Rómában kerül sor az atlétikai Golden League-sorozat második versenyére, amelynek fénypontja a férfi 100 méteres síkfutásban a világcsúcstartó jamaicai Asafa Powell és az olimpiai bajnok amerikai Justin Gutlin összecsapása lehet.

A Golden League-sorozat egy héttel ezelőtti párizsi nyitó versenyén a férfiaknál a ghánai Zakari (100 m), a kenyai Yiampoy (800 m) és Kipchirchir (1500 m), az etióp Bekele (5000 m), a francia Doucouré (110 m gát), a svéd Holm (magasugrás) és a finn Pitkämäki (gerelyhajítás), a nőknél a francia Arron (100 m), az orosz Cserkaszova (800 m), a kenyai Masai (3000 m), az amerikai Demus (400 m gát) és az orosz Lebegyeva (hármasugrás) győzött a GL-számokban.

Így ők tizenketten maradtak versenyben a sorozat egymillió dolláros fődíjáért, amelyet azok között osztanak szét, akik a további öt állomáson (pénteken Rómában, majd Oslóban, Zürichben, Brüsszelben és Berlinben) is nyernek. Ám idén nagy esély van arra, hogy a pénz az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) kasszájában marad. A hosszútávfutás új csillagának, Bekelének persze nem lennének rosszak a kilátásai, de az etióp nem indul Rómában, így ebből a különversenyből már ki is szállt.

Az említett további tizenegy párizsi győztes ott lesz az "örök városban", de előbbre is tekintve, talán csak Holmnak és Lebegyevának lehet halvány reménye, hogy a szükséges sorozatot produkálja. Mint ismert, 2003-ban a mozambiki Maria Mutola női 800-on egyedül vitte véghez a bravúrt, tavaly pedig a svéd Christian Olsson (hármasugrás) és a bahamai Tonique Williams-Darling (400 m) "felezett" az egymillió dolláron.

A péntek esti római versenynek minden bizonnyal a férfi 100 méteres síkfutás lesz a fénypontja, hiszen összecsap az újdonsült világcsúcstartó jamaicai Powell és az olimpiai bajnok amerikai Gatlin. Powell június 14-én Athénban futotta a 9,77 mp-es világrekordot, Gatlin idei legjobbja pedig az amerikai bajnokságon június 25-én elért 10,00 mp-es ideje. Kettejük csatájába azonban beleszólhat a Párizsban 10,04-gyel győztes Zakari is, aki Powell világcsúcsot hozó futásánál 9,99-nel második lett Athénban.

"Június végén a jamaicai bajnokságon összeszedtem egy kisebb sérülést, de most már megint egyre jobb formába lendülök. Ám a római versenyre nem ígérek világcsúcsot. Most az a legfontosabb számomra, hogy sérülésmentesen mehessek majd a világbajnokságra, Helsinibe, s ott aranyérmet szerezzek. Róma után még Londonban és Stockholmban állok rajthoz, utána pedig már csak az augusztusi vb-re koncentrálok" - nyilatkozta a világcsúcstartó Powell.

Fábik Tibor

[origo]