Vágólapra másolva!
A válogatott Fűzfőn edzőtáborozó derékhadától kétszáz kilométernyire, Nagyatádon készül a két hét múlva kezdődő montreali "vizes" világbajnokságra Jakabos Zsuzsanna, a pécsi ÁNK 16 éves vegyes úszója. Mesteredzője, az ukrán Anatolij Petrov reményei szerint a fiatal tehetségnek jó esélye van az éremre a hosszabbik vegyesúszó számban, s ezzel az országos bajnokságon általa jó hat másodperccel legyőzött Risztov Éva nyomdokaiba léphet.

"Nem kedvelem a reflektorfényt, talán ezért is edzünk itt az isten háta mögött, igaz, a környezet olyan szép, hogy Nagyatádot semmilyen helyszínnel nem cserélném el. Itt aztán tényleg csak a medence létezik, az úszáson és az alváson kívül nincs egyéb teendőm, az étkezés nem okoz problémát, mindent megeszem, amit elém raknak" - mosolyodik el Jakabos, aki igazi sportcsaládból származik: édesapja és édesanyja is testnevelő, s mindketten kiváló atléták voltak.

- A múlt héten, a világbajnoki válogatónak is minősülő országos bajnokságon remekelt, hat másodpercet vert Risztov Évára 400 gyorson, s a világranglista második helyére úszta fel magát. Ezek szerint éremben reménykedhetünk a montreali vb-n?
- Bár edzőm, Tolja bácsi - akit csütörtökön avattak Budapesten mesteredzővé - azt hangoztatja, hogy "megeszem Katie Hoffot reggelire", azért akad még minőségi vegyes úszó a világon kettőnkön kívül is.

- Katie Hoff a világranglista amerikai éllovasa.
- Igen, 4:39,25 perccel vezeti a rangsort, nekem 4:40,83-as időm van, de például a szlovén Anja Klenarra is nagyon oda kell figyelnem, tavaly egyetlen századmásodperccel előztem meg a lisszaboni ifjúsági Európa-bajnokságon, s lettem aranyérmes. S még ott vannak a kínaiak, Kaitlin Sandino, a másik amerikai, s ott lehetne a legjobb barátnőm, a bajai Hosszú Katinka is.

- És ő miért csak lehetne?
- Mert sajnos nem viszik ki Montrealba, holott tizedik a világranglistán, s csak egy hajszálnyival maradt el a szintidőtől...

- Hány számban indul a kanadai városban?
- Háromban: a 400 vegyes mellett 200 vegyesen és 200 pillangón. De ezeken kisebb az esélyem. Különben 200 pillangón is megúsztam a szintidőt, habár Boulsevicz Bea nyolc tizeddel megelőzött az országos bajnokságon.

- Nem gondolja, hogy kissé sűrű a versenyprogramja júliusban?
- Három hét leforgása alatt háromszor kellene csúcsformába kerülnöm, először az ob-n - ami már megvolt -, aztán a jövő héten, a budapesti ifi Eb-n, s végül Montrealban, két hét múlva. Elméletileg képtelenség, de mi megpróbáljuk.

- Talán az segít, hogy a Margitszigeten nem indul fő számában, a 400 vegyesen, csak a rövidebbik vegyes úszó számban, a 100 és a 200 pillangón, valamint a vegyes váltóban.
- Óriási a nyomás, hazai medencében kötelező a jó szereplés, nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy ne szerepeljek eredményesen. Hogy aztán mi lesz Montrealban, majd meglátjuk. Július 18-án felülünk a repülőre, s irány Kanada!

- Ez már nem az első felnőtt világversenye lesz: tavaly ott volt a madridi Európa-bajnokságon, s 400 vegyesen 4., 200 vegyesen 6. helyezést szerzett. Mi több, az athéni olimpián is rajtkőre állt.
- Körülbelül ennyi mondható el olimpiai szereplésemről. Mármint, hogy rajtkőre álltam... Öt másodperccel elmaradtam a lisszaboni aranyérmes időmtől, csak tizenötödik lettem, tavaly nem sikerült a többszöri csúcsformába lendülés.

- Majdnem megfeledkeztünk a vegyes úszás királynőjéről, az olimpiai és világbajnok ukrán Jana Klocskováról!
- Ő szerencsére idén nem úszik, legalábbis eddig nem nagyon vétette észre magát, ettől függetlenül nem kizárt, hogy felbukkan Montrealban. Ha pedig felbukkan, akkor nyilván nem akarja alább adni az aranyéremnél.

Ch. Gáll András