Vágólapra másolva!
A helyi hírügynökség jelentése szerint az olimpiai ezüstérmes Ivan Tyihon kis híján beállította a férfi kalapácsvetés világcsúcsát: a fehérorosz atlétikai bajnokságon 86,73 méterrel nyert.

A rekordot így továbbra is Jurij Szedih tartja 86,74-gyel. A szovjet színekben versenyző klasszis 1986. augusztus 30-án a stuttgarti Európa-bajnokságon állította fel a csúcsot. Ez a férfiak között a második legrégebbi világrekord a német Jürgen Schult 1986. június 6-i diszkoszvetőcsúcsa után (74,08 m).

Tyihon hihetetlenül jó sorozatot produkált: ötször ért el 83 m feletti eredményt: harmadik kísérlete új országos csúcsot jelentő 84,80 m volt, ezzel már felülmúlta idei legjobbját (84,64 - június 25.). A világrekord-közeli dobást hatodikra mutatta be a két évvel ezelőtti világbajnok.

"Nem számítottam arra, hogy csúcsokat érhetek el. Az olimpia után romlott a technikám, sokáig szenvedtem. Emiatt az utóbbi időben különleges figyelmet szenteltem annak, hogy megfelelő legyen a mozdulatsor" - mondta Tyihon.

Hozzátette: nem érzi, hogy tökéletes volt a hatodik próbálkozása. Arról nem tett említést a fehérorosz klasszis, vajon most már megdönthetőnek tartja-e Szedih világcsúcsát.

"Mostantól a Helsinkiben sorra kerülő világbajnokságra figyelek és készülök" - jegyezte meg az athéni ezüstérmes.

Tyihon mögött az olimpiai negyedik Vagyim Gyevjatovszkij lett a második Bresztben: 83,68 m-es eredménnyel