Vágólapra másolva!
Vívóink csütörtökön sajnos nem szereztek érmet a Zalaegerszegen zajló vívó Európa-bajnokságon, így továbbra is két ezüstünk van; még szerdán a kardozó Nemcsik Zsolt és a párbajtőröző Tóth Hajnalka állhatott a dobogó második fokára.

- Már a szerdai nap elején sejtette, hogy ilyen messzire jut? - kérdeztük Tóth Hajnalkát, aki ezúttal csak szurkolni látogatott ki a zalaegerszegi városi sportcsarnokba.
- Nem, nem gondoltam volna, mert az utóbbi időkben a Világkupa-versenyeken sajnos nem úgy szerepeltem, ahogy szerettem volna, és nem tagadom, elment az önbizalmam. Én ugyan éreztem, hogy az elmúlt másfél évben sokat fejlődtem, viszont az eredményeim ezt nem igazolták, s ez így borzasztó tud lenni. Itt, az Eb-n a selejtezőcsoportomban az első három asszómat megnyertem, rögtön utána viszont két vereség is becsúszott, s mivel olyanoktól kaptam ki, akiktől nem lett volna szabad, igencsak elkenődtem. Szerintem üveges szemekkel ülhettem a padon, amikor odajött hozzám Szabó Bence szövetségi kapitány, és kérdezte, hogy mi van velem. Mondtam neki, lehet, hogy most egy nagy pofonra lenne szükségem. Erre ő abban a pillanatban lekevert egy hatalmasat.

- Mit szólt?
- Meglepődtem, hirtelen szóhoz sem tudtam jutni. Egy pillanatig átfutott rajtam, hogy most kezdjek el vele ordibálni, vagy inkább nevessek egy nagyot. És inkább nevettem. Mert azt el kell ismernem, hogy magamhoz tértem.

- Aminek aztán valóban meglett az eredménye.
- A főtáblán az első asszóm kicsit még döcögött, de ez még belefért. Utána viszont a lett Rublevska ellen már nagyon kellett figyelnem. Ő valójában öttusázó, s nem is akármilyen, hiszen tavaly az athéni olimpián ezüstérmes volt Vörös Zsuzsa mögött. S az öttusázók a maguk versenyein egy tusra vívnak, vagyis kiváló a koncentrálóképességük. Szerencsére ezt a feladatot is megoldottam, utána pedig már tényleg jól ment a vívás, még három asszót nyertem. Sajnos a döntőt elvesztettem, ám az ezüstnek is rettentően örülök.

- A hazai közönség nem nyomasztotta?
- Nem, sőt ellenkezőleg, plusz erőt adott, hogy a papám eljött Békéscsabáról, itt volt rengeteg barátom, ismerősöm, olyanok akik fontosak a szívemnek. Eleve nagyon keményem készültem az Eb-re, hogy a hazai közönség előtt valami szép eredményt érjek el, s csak azt mondhatom, boldog vagyok, hogy ez sikerült.

- A csapatverseny azonban még hátravan, s mivel egyéniben Révész Julianna is bent volt a legjobb nyolcban, nyolcadik lett, vélhetően jó sorsolást kapnak.
- Igen, én is úgy számolok, hogy a második helyen emelnek ki bennünket. Bízunk benne, hogy szombaton együtt is felállhatunk a dobogóra. Mert nagyon jó kis csapat vagyunk ám!

Fábik Tibor

[origo]