Vágólapra másolva!
Remekül szerepeltek a magyar versenyzők a zalaegerszegi vívó Európa-bajnokság második napján: a férfi kardozóknál Nemcsik Zsolt, női párbajtőrben pedig Tóth Hajnalka szerzett ezüstérmet.

A négy magyar párbajtőröző könnyedén vette a csoportkört és a 64-es tábla első fordulóját is, a 32 között azonban Kiskapusi Dóra és Szász Emese is elvérzett. Tóth Hajnalka és Révész Júlia ugyanakkor a nyolcig, sőt Tóth a fináléig menetelt.

A BVSC vívónője kiválóan szerepelt a nap során, a döntőben azonban nagyon elengedte magától az ukrán Julija Semjakinát, akit a jó hajrá ellenére sem tudott már befogni, s végül 15-12-re kikapott.

"Bár most még egy kicsit szomorú vagyok, azért mindjárt örülni is fogok" - mondta könnyeit törölgetve az ezüstérmes közvetlenül a döntő után. "Már csak azért is értékes ez a második hely, mert nagyon rosszul kezdtem a napot. A csoportküzdelmek után mondtam is a szövetségi kapitánynak, lehet, hogy egy nagy pofon jót tenne. Mire feleszméltem, már kaptam is egy nagyot. Úgy látszik, ez tényleg használt, asszóról asszóra javultam. A fináléban rossz taktikával kezdtem, amint a végén bebizonyosodott, pengéről kellett volna a támadásokat indítanom. Sajnos túl későn váltottam."

A férfi kardozók a csoportjukból továbbléptek, igaz, Kósa Miklósnak ezután még vívnia kellett a 32 közé jutásért, de a "pótvizsga" nem okozott gondot számára, sőt a folytatásban egyre eredményesebben vívott, s végül nyolcadik lett. Nemcsiknek sokáig nem voltak gondjai a nap során, nagyon magabiztosan haladt a döntőig. Ott aztán az athéni olimpiához hasonlóan alulmaradt Aldo Montanóval szemben, az olasz ezúttal 15-11-re nyert.

"Fejben elfáradtam a nap végére, nem igazán tudtam, hogy mit kell csinálnom Montano ellen. Ő is fáradt volt, ez látszott, de ezúttal nem a fizikai állapot döntött. Egyébként jól vívtam, egy világbajnokot elbúcsúztatni, azt hiszem, önmagáért beszél. Picit csalódott vagyok, de lesz ebből még fényesebb érem is" - értékelte teljesítményét az olimpiai második helye mellé egy Eb-ezüstöt is begyűjtő Nemcsik.

A válogatott másik két tagja, Fodor Kende és Lengyel Balázs a legjobb 32-ig jutott. Csütörtökön a női kardozók és a férfi tőrözők csapatversenyeire kerül sor.

Eredmények:
női párbajtőr, egyéni, döntő:
Julija Semjakina (ukrán) - Tóth Hajnalka 15-12
végeredmény: 1. Semjakina, 2. Tóth, 3. Magdalena Grabowska
(lengyel) és Iuliana Maceseanu (román), ...8. Révész Júlia, ...17.
Szász Emese, ...26. Kiskapusi Dóra

férfi kard, egyéni, döntő:
Aldo Montano (olasz) - Nemcsik Zsolt 15-11
végeredmény: 1. Montano 2. Nemcsik, 3. Bauer és Lopez, ...8. Kósa Miklós, ...24. Fodor Kende, ...28. Lengyel Balázs.